Kunstmatige alvleesklier kan kwaliteit van leven verbeteren

U bevindt zich hier: Home | Actueel | 2022 | Kunstmatige alvleesklier kan kwaliteit van leven verbeteren

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Kunstmatige alvleesklier kan kwaliteit van leven verbeteren

Kunstmatige alvleesklier Elkerliek

Patiënten met diabetes zoveel mogelijk een normaal leven laten leiden dat niet in het teken van diabetes staat. Dat is voor het diabetesteam van het Elkerliek ziekenhuis de kern van kwalitatief hoogwaardige zorg. De kunstmatige alvleesklier is een veelbelovende zorginnovatie die hier een grote rol in kan spelen. Hiermee wordt momenteel een pilot gedaan en de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Patiënten met diabetes type 1, een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt, moeten meerdere keren per dag prikken, meten en spuiten om gezond te blijven. Ondanks alle inspanningen blijft het voor sommige patiënten moeilijk om de glucosewaarden stabiel te houden. Mogelijk is er nu een effectievere manier om zorg te bieden met de kunstmatige alvleesklier. Een innovatie die de werking van de alvleesklier in het lichaam volledig overneemt door zelfstandig de glucosewaarden in het bloed te reguleren. Samen met zorgverzekeraar CZ bekijkt het diabetesteam van het Elkerliek in hoeverre deze innovatie de glucoseregulatie en kwaliteit van leven van mensen met diabetes kan verbeteren. En doordat patiënten beter stabiel blijven met de kunstmatige alvleesklier, hoeven zij minder voor controles naar het ziekenhuis. Hierdoor kunnen andere patiënten in die tijd geholpen worden. Zo verbeteren we dus niet alleen de kwaliteit van leven, maar zorgen we ook dat we slimmer omgaan met de beperkte capaciteit van zorgverleners en houden we de zorg toegankelijk.

Ervaring van een deelnemer aan de pilot
Karin Roffelsen is een van de patiënten met diabetes type 1 die via de pilot nu al gebruik kan maken van deze kunstmatige alvleesklier. ‘Ik werk al 37 jaar in de ouderenzorg, maar door mijn diabetes heb ik nooit nachtdiensten kunnen draaien én had ik best veel ziekteverzuim. Sinds ik de kunstmatige alvleesklier heb, is een nachtdienst geen probleem meer en heb ik nog geen dag ziek thuis hoeven blijven. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de andere ontwikkelingen die de laatste jaren op de markt zijn gekomen.’

Samenwerking met CZ
Het streven naar kwalitatief hoogwaardige én slimme diabeteszorg, was voor zorgverzekeraar CZ aanleiding om het Elkerliek te vragen mee te doen aan een tweejarige pilot met de kunstmatige alvleesklier die door het Nederlandse bedrijf is ontwikkeld. Voor deze pilot is slechts een beperkt aantal ziekenhuizen uitgenodigd om mee te doen.

Hoe werkt de kunstmatige alvleesklier?
Bij de deelnemende patiënten worden twee sensoren op het lichaam geplakt. Ook worden twee kleine infuusnaaldjes ingebracht. Die zijn via een slangetje verbonden aan twee reservoirs. De reservoirs zitten in de kunstmatige alvleesklier, een kastje dat patiënten in hun zak of in een tasje bij zich dragen. De sensoren meten de suikerspiegel continu. Op basis van die metingen wordt automatisch een suikerspiegel verhogende of -verlagende medicatie ingebracht.

Systeem zorgt voor de juiste bloedwaarden
Verpleegkundig specialist diabetes Mirjam van de Weijer is een van de aanjagers van deze pilot in het Elkerliek. “Mensen hoeven geen koolhydraten meer te tellen. Het systeem regelt zelf dat de bloedwaarden op peil blijven, ook na het eten van maaltijden met koolhydraten. Het fijnste is dat mensen niet meer de hele dag, bij elk eetmoment aan hun suiker hoeven te denken. Het is niet zo dat ze nu de vrijheid hebben om alles te eten, helaas niet, maar het systeem ontzorgt wel. De reacties van het eerste jaar, dat nu afgesloten is, zijn dan ook erg positief.”

Veelbelovende innovatie
Of de kunstmatige alvleesklier het ei van columbus is, durft de verpleegkundig specialist nog niet te zeggen. “Mensen moeten aan dit systeem wennen en er zijn ook nog best zaken die verbeterd moeten worden, maar we zijn wel hoopvol. De gemiddelde glucosewaarden van het bloed zijn bij deze groep beduidend beter en we zien ook de kwaliteit van leven verbeteren. Onze conclusie is dat sprake is van een veelbelovende innovatie en we zijn blij dat we onze patiënten hiermee een volledig nieuwe mogelijkheid kunnen aanreiken.”