Neurologie en neurochirurgie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Neurologie en neurochirurgie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Neurologie en neurochirurgie

Neurologie

Wat is neurologie / neurochirurgie?

Neurologie is het specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neuroloog behandelt onder andere aandoeningen als beroerte(CVA), epilepsie, Parkinson, Multiple Sclerose (MS), het Carpaal Tunnel Syndroom, hoofdpijn/migraine en hernia.

Wat kunt u verwachten?

U komt bij de neuroloog terecht wanneer u klachten hebt als dubbelzien, tintelingen, uitstralende pijn in been of arm, duizeligheid, spierzwakte of verlammingsverschijnselen. Ook bij slaapstoornissen, storingen in bewustzijn, geheugen, taal, spraak en beweging wordt de neuroloog ingeschakeld. De neuroloog luistert naar het verhaal van de patiënt en verricht lichamelijk onderzoek. Op basis van zijn bevindingen zal een CT of MRI-scan van het hoofd of de rug worden gemaakt. Ook kan de zenuwbaan- en spierfunctie gecontroleerd worden via een EMG, of wordt middels een ruggenprik hersenvocht geanalyseerd. De neurologen in het Elkerliek ziekenhuis hebben ieder een eigen aandachtsgebied zoals het carpaal tunnel syndroom, hoofdpijn, epilepsie, hernia, Parkinson, neuro-oncologie, dementie en geheugen, Multiple Sclerose (MS) of vasculaire neurologie (onder andere bij beroerte).

De maatschap Neurologie in ons ziekenhuis werkt samen met de maatschap Neurologie van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Zodoende komt de neurochirurg uit Tilburg elke week een poliklinisch spreekuur houden in het Elkerliek ziekenhuis. Hij beoordeelt bijvoorbeeld of een neurochirurgische ingreep bij een patiënt noodzakelijk is. Complexe operaties worden in Tilburg uitgevoerd. Naast de neurochirurgen zijn op de afdeling Neurologie een Physician assistent, een MS-verpleegkundige en een Parkinsonverpleegkundige werkzaam. Verder beschikt de afdeling neurologie over een speciale Brain Care Unit om mensen met een beroerte zo snel mogelijk te helpen.