Medische Microbiologie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Medische Microbiologie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Medische Microbiologie

Wat is Medische Microbiologie?

Medische Microbiologie richt zich op de diagnose en behandeling van ziekten die veroorzaakt worden door schadelijke micro-organismen in het menselijk lichaam. Een arts-microbioloog is dan ook dé specialist op het gebied van infectieziekten. Hij of zij weet alles van ziekteverwekkende micro-organismen die overdraagbaar zijn van mens op mens of van dier op mens. Een arts-microbioloog heeft geen ‘eigen’ patiënten, maar ondersteunt de huisarts of specialist in de diagnose, behandeling en preventie van infectieziekten.

Wat kunt u verwachten?

Wanneer bij u een infectieziekte wordt vermoed, kan uw huisarts of specialist de arts-microbioloog raadplegen. Samen bespreken ze dan welk onderzoek het best kan worden verricht en welke behandeling eventueel nodig is. De arts-microbioloog schuift altijd aan bij patiënt overleggen van de verschillende specialismen, waaronder de intensive care.

De arts-microbioloog speelt daarnaast een grote rol in de preventie van infectieziekten. Dit gebeurt in samenwerking met de afdeling Ziekenhuishygiëne en de GGD. In het Elkerliek ziekenhuis is de arts-microbioloog verantwoordelijk voor het laboratorium waar het onderzoek op infectieziekten plaatsvindt. Ook wordt haar advies ingewonnen bij de luchtbehandeling of bouw van (nieuwe) specialistische ruimtes in het ziekenhuis.

Stichting PAMM

Het Elkerliek ziekenhuis werkt samen met PAMM eurofins. De dienstverlener in onder andere medisch microbiologische laboratoriumdiagnostiek in de regio Zuidoost-Brabant. PAMM werkt hiertoe intensief en structureel samen met de verschillende ziekenhuizen in de regio, 450 huisartsen, de GGD, zorginstellingen en verloskundigenpraktijken.