Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Wat is Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie?

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie is een tandheelkundig specialisme dat wordt beoefend door een kaakchirurg. De kaakchirurg behandelt voornamelijk ziekten en afwijkingen van mond en gezicht. Daarbij richt hij zich niet alleen op harde weefsels zoals gebit, kaak, een aangezichtsskelet. De kaakchirurg opereert ook weke delen zoals huid, slijmvliezen en speekselklieren. De kaakchirurgen in Nederland hebben zich verenigd in de NVMKA, de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Wat kunt u verwachten?

De kaakchirurgen in het Elkerliek ziekenhuis voeren onder andere de volgende behandelingen uit:

  • Chirurgische ingrepen in en rond de mond. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van verstandskiezen of ingrepen aan het tandvlees.
  • Implantologie. De kaakchirurg plaatst implantaten bij mensen die kiezen missen of waar problemen zijn met het kunstgebit. Dit heet orale implantologie. De chirurg werkt samen met tandartsen die gespecialiseerd zijn in het maken van prothetische voorzieningen op de implantaten, zoals kronen, bruggen en prothesen.
  • Chirurgische kaakcorrectie. In samenwerking met regionale orthodontisten passen de kaakchirurgen ook de grootte of vorm van de kaken chirurgisch aan. De orthodontist plaatst met een beugel de tanden en kiezen in de goede stand. De kaakchirurg brengt met een operatie de kaken in de juiste positie. 
  • Snurken en OSAS.  De kaakchirurgen meten MRA beugels aan bij patienten met het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). 
  • En verder:
    • Trauma. In een geval van een ongeluk behandelen de kaakchirurgen aangezichtsletsels, zoals botbreuken van het aangezicht of letsels aan gebitselementen. 
    • Kaakgewrichtsklachten. De kaakchirurgen verlenen verder onder andere hulp bij pijnklachten van kauwspieren en kaakgewrichten.

Het kan ook zijn dat u tijdens een spreekuur in aanraking komt met een Arts in Opleiding (AIOS). Deze artsen in opleiding lopen stage bij ons ziekenhuis. Ze draaien zelfstandig spreekuur en voeren operaties uit onder directe supervisie van een van de andere artsen.