Dikkedarmkanker

U bevindt zich hier: Home | Aandoening, behandeling en onderzoek | Dikkedarmkanker

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Dikkedarmkanker

Wat is dikkedarmkanker?

Dikkedarmkanker wordt in de medische wereld ‘colorectale kanker’ genoemd. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm.

Wanneer dikkedarmkanker bij u wordt vastgesteld, is het belangrijk dat u goed, vriendelijk snel en veilig geholpen wordt en dat u snel weet waar u aan toe bent. Het Elkerliek ziekenhuis is dan de juiste plek. Wij boeken goede resultaten bij deze veelvoorkomende vorm van darmkanker. Van iedere honderd dikkedarmkankeroperaties voeren onze specialisten er zestig uit met een kijkoperatie. Het aantal complicaties kort na de operatie is zeer laag en de patiënttevredenheid zeer hoog.

Hoge kwaliteit van zorg

Het Elkerliek ziekenhuis ontving van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie (NFK) het groen vinkje voor zorg voor mensen met darmkanker. Je leest hier meer over het predicaat.

Wat kunt u verwachten?

Darmkanker is een goed behandelbare vorm van kanker. Het is wel van belang dat de tumor in een vroeg stadium ontdekt wordt. Hoe eerder darmkanker vastgesteld wordt, hoe groter de kans op genezing.

Bij het vaststellen van het behandelplan wordt uw situatie besproken in een overleg (oncologie bespreking) waarbij meerdere specialisten aanwezig zijn. Hierbij kunt u denken aan de internist/MDL-arts, de chirurg, de oncoloog, de radioloog, de patholoog, de radiotherapeut en de verpleegkundig specialist. Welke behandeling u krijgt is afhankelijk van:

  • Locatie/grootte van de tumor
  • Stadium van de ziekte
  • Leeftijd
  • Algehele lichamelijke conditie en bijkomende ziekten

Behandelingsmogelijkheden bij dikkedarmkanker:

De resultaten van de behandeling worden vervolgens besproken in de oncologie bespreking. Daar gaan specialisten na of een aanvullende behandeling nodig is.

Meer informatie over het diagnostiekprogramma en afspraken kunt u lezen in het behandelplan.

Lees in de folders meer informatie over de operatiemethodes en een snel(ler) herstel.

Steun en begeleiding

Om u en uw omgeving de juiste steun en begeleiding te bieden brengen wij u na de diagnose in contact met de verpleegkundig specialist.

Meer informatie

U leest hier meer algemene informatie over kanker, of neem eens een kijkje op kanker.nl. Meer informatie over dikkedarmkanker leest u in de KWF folders 'Dikkedarmkanker'.

Patiënten Informatie Dossier (PID)

Om u zo goed mogelijk te informeren krijgt u aan het begin van uw behandeling een informatiemap, het Patiënten Informatie Dossier. Hierin vindt u algemene informatie over kanker, maar ook specifieke informatie over uw aandoening en de behandeling die u moet ondergaan. Het PID wordt op maat samengesteld; afhankelijk van uw ziekte en uw behandeling. Tijdens uw bezoek(en) aan de verschillende hulpverleners, voegen zij de informatie die zij met u besproken hebben aan uw map toe.