Chirurgie

U bevindt zich hier: Home | Specialismen en spreekuren | Chirurgie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Chirurgie

Wat is Chirurgie?

Chirurgie wordt ook wel heelkunde genoemd. Het woord ‘Chirurgie’ stamt uit het Oud-Grieks en stond destijds voor ‘handwerk’. Ook nu zegt die betekenis veel. Een chirurg behandelt verwondingen, tumoren en infecties namelijk vooral door het eigenhandig uitvoeren van operaties.

De laatste jaren zijn de operatiemogelijkheden ontzettend toegenomen. Operatiewonden worden kleiner, littekens minder zichtbaar en weefsel kan nauwkeuriger worden weggehaald. Ook methoden per aandoening verbeteren enorm. Hierdoor ontstaan binnen de chirurgie steeds meer deelspecialismen. Voorbeelden van Algemene Chirurgie zijn blindedarm-, galblaas-, of liesbreukoperaties. Voorbeelden van deelspecialismen zijn vaatchirurgie, oncologische chirurgie (zoals darmkanker of borstkanker), complexe buikwandbreuken of traumatologie.

Wat kunt u verwachten?

In het Elkerliek ziekenhuis wordt u altijd door een volleerd chirurg geholpen. Zij zijn allemaal opgeleid in Algemene chirurgie en voeren een breed scala aan operaties uit. De chirurgen zijn daarnaast getraind in operaties aan enkels en heupen en kijkoperaties (laparoscopie) van galblaas en blindedarm. Verder opereren ze darmen, lies- en littekenbreuken. De verschillende deelspecialismen (of subspecialisaties) vereisen specifiekere technische vaardigheden. Hiervoor hebben wij gespecialiseerde chirurgen. Subspecialisaties zijn onder andere vaatchirurgie, traumatologie (ongevalschirurgie), gastro-intestinale (maag-darm) chirurgie, complexe buikwandreconstructies en oncologische chirurgie (kanker).

De chirurgen in het Elkerliek ziekenhuis werken nauw met elkaar samen en kennen elkaars expertise. Ze vullen elkaar goed aan. Zodra u een planbare operatie nodig heeft, maakt u een afspraak op de polikliniek Chirurgen. De assistente zal u vragen naar de reden waarvoor u komt. Op die manier kan zij een afspraak inplannen bij de chirurg die uw aandoening het best kan behandelen. Wanneer de chirurg na het consult toch meent dat u beter behandeld kunt worden door een collega, wordt u alsnog doorverwezen.

Nieuws vanuit onder andere de maatschap Chirurgie leest u op de pagina met onze algemene persberichten.

Naar de kindersite