Vaccineren tegen griep

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Vaccineren tegen griep

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Vaccineren tegen griep

Geplaatst: 10-10-2014

De bladeren vallen, het wordt herfst. Snotteren, niezen, hoesten en je niet lekker voelen: het is weer aan de orde van de dag. Griep of een verkoudheid? Wat is het verschil en hoe kun je het voorkomen?

Griep en verkoudheid worden door een virus veroorzaakt. Maar de symptomen zijn verschillend. Verkoudheid ontstaat geleidelijk en symptomen zijn: niezen, loopneus, een verstopte neus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en moeheid. Het is de meest voorkomende infectie bij mensen. Griep ontstaat acuut binnen 3 uur. Er is sprake van (hoge) koorts, koude rillingen, algemene malaise en (spier- of verspringende) pijn in het hele lichaam, naast keelpijn en hoesten.

Per jaar krijgen ongeveer 80.000 mensen in Nederland de griep. Voor mensen in de risicogroepen, ouderen, mensen met diabetes, hart-, long, nierproblemen of een lagere weerstand, kan griep levensgevaarlijk zijn. Deze mensen bevinden zich natuurlijk ook in een ziekenhuis voor behandeling van hun aandoening. Het is belangrijk om te voorkomen dat zij nóg zieker worden en dat ze niet besmet worden met het griepvirus.

In tegenstelling tot verkoudheid kan griep voorkomen worden door middel van jaarlijks vaccineren. Jaarlijks, omdat het griepvaccin ieder jaar wordt aangepast aan de veranderende griepvirussen. Voor het vaccin wordt het ziekmakende deel van het virus verwijderd. Daarom kun je van een vaccin zelf nooit griep krijgen.
Mensen uit risicogroepen en medewerkers in de gezondheidszorg worden geadviseerd om jaarlijks de griepprik te halen. De eerste groep krijgt een oproep en mag gratis een prik gaan halen bij hun huisarts. Bij de tweede groep wordt de prik aangeboden door de werkgever. In principe zijn dit mensen zonder gezondheidsproblemen. Echter, omdat ze van patiënt naar patiënt gaan, lopen ze een groter risico op besmetting en kunnen ze als ze besmet zijn het virus overdragen aan hun (mogelijk zwakkere) patiënten tijdens de incubatieperiode.

Het belangrijkste doel van de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie is om infecties die in het ziekenhuis kunnen ontstaan te voorkomen, zowel bij patiënten als bij werknemers. Daarom roept deze afdeling in oktober alle werknemers in het ziekenhuis op om zich te laten vaccineren. Het is niet verplicht, maar het voorkomt complicaties bij zieke patiënten en grote uitval van medewerkers bij een eventuele epidemie. Ons advies daarom: doen!

Als er toch een patiënt met griep opgenomen moet worden in het ziekenhuis, wordt deze in een isolatiekamer verpleegd. Medewerkers dragen een mond-neusmasker om zichzelf te beschermen en handschoenen om overdracht van het virus aan andere patiënten te voorkomen. Isolatieverpleging en toepassing van een goede handhygiëne zijn ook onderdelen van infectiepreventie

Esther Mateijsen- van Asselen
Deskundige Infectiepreventie

55280 keer gelezen

Meer Weblogs

  • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

    29-7-2020

    ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

    Lees verder

  • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

    15-6-2020

    Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

    Lees verder

  • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

    1-4-2020

    De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

    Lees verder

Weblog overzicht