Policlin-IC, we hebben er zin in!

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Policlin-IC, we hebben er zin in!

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Policlin-IC, we hebben er zin in!

Geplaatst: 29-2-2016

In maart 2016 gaan we officieel van start. Het IC-team is er blij mee. Omdat we goede nazorg willen leveren, omdat we weten dat een verblijf op de IC soms vervelende gevolgen kan hebben én omdat we willen leren van de ervaringen van patiënten en naasten. De Policlin-IC, ook wel Nazorgpolikliniek IC genoemd: we hebben er zin in!

Een opname op een IC is niet niks. Patiënten worden vaak kunstmatig beademd, in slaap gehouden en gevoed. En dan is er nog de periode van het ontwaken. Het bijkomen in een soort mistbank die langzaam optrekt.
De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat mensen klachten krijgen die gerelateerd kunnen worden aan een IC-opname. Depressie, angst, slapeloosheid, psychische klachten dus, maar ook lichamelijk ongemak als longproblemen en spierzwakte.
De Policlin-IC van het Elkerliek gaat patiënten die langer dan drie dagen op de IC hebben gelegen, zo’n drie maanden na het ontslag, uitnodigen voor een gesprek. Familie en naasten mogen mee.
Bij de Policlin-IC bieden we, een IC-verpleegkundige en een intensivist, op de eerste plaats een luisterend oor. Vooraf analyseren we een thuis ingevulde vragenlijst, zodat we ons goed kunnen voorbereiden op het bezoek dat een uur duurt. Als mensen dat willen, gaan we even op de afdeling kijken; ‘dit was uw kamer, deze apparatuur stond er en deze geluiden hoorde u’.
Na afloop informeren we de huisarts over een mogelijk nazorgtraject, maar de wens is om op termijn ook zelf direct een behandelaanbod aan te bieden, als daar behoefte aan is.

De Policlin-IC gaat het ons informatie opleveren waarmee we de intensieve zorg nóg beter kunnen inrichten. Én…eindelijk zien we eens patiënten terug waarvoor we in een moeilijke tijd van hun leven hebben mogen zorgen. We zijn nieuwsgierig hoe het met ze gaat!

Martijn Castelijns
Chirurg –intensivist


 

5687 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht