Pijn hoort erbij. Of niet?

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Pijn hoort erbij. Of niet?

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Pijn hoort erbij. Of niet?

Geplaatst: 10-11-2014

Wat is pijn? Een moeilijke vraag? Nee, helemaal niet. Wel een overbodige vraag. Wat u pijn noemt, als pijn ervaart, ís namelijk pijn. Zo simpel is het. Heeft u pijn? Troost u, u bent niet de enige. In Nederland ervaren zo’n drie miljoen mensen dagelijks pijn. Het Elkerliek Pijnteam kan er echter in veel gevallen voor zorgen dat die pijn vermindert.

Vanochtend werd ik gebeld door een patiënte. Ze zag thuis dat de pijnspecialist haar een anti-depressivum had voorgeschreven voor haar pijnklachten. Dat wilde ze niet. Het zat toch niet tussen haar oren! Ik snapte haar terughoudendheid en vertelde haar dat dit middel, in een lage dosering, wel degelijk goede resultaten biedt bij haar specifieke pijnklachten.

Het telefoontje geeft een beetje aan hoe groot de onbekendheid is als het gaat om pijn en pijnbehandeling. ‘Pijn hoort erbij’, hoor ik mensen wel eens zeggen. ‘De oude dag’ of ‘versleten werk’, zeggen ze hier in Helmond. Door de continue pijn komen mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht. Ze gaan minder of anders bewegen, krijgen daardoor nog meer pijn, slapen slechter, zijn prikkelbaar. Het bevordert de pijnbeleving natuurlijk niet.

Steeds meer patiënten worden gelukkig door de huisarts doorverwezen naar onze Pijnpoli. En steeds vaker kunnen wij ook écht iets voor deze mensen betekenen. Door onze deskundigheid op het gebied van speciale pijnmedicatie, door technieken met medicatieve pleisters, door onder röntgendoorlichting op exact de juiste plaats medicatie toe te dienen of door een zenuwwortel te behandelen met stroompulsjes, bereiken we mooie resultaten.

Op de Pijnpoli proberen we de pijncirkel te doorbreken. Dat betekent niet dat de pijn na één behandeling op onze poli verdwenen is. Het betekent wel dat wij de klachten van onze patiënten uiterst serieus nemen en dat we vaak kunnen zorgen voor  verlichting. Pijn hoeft er helemaal niet bij te horen! Drie miljoen Nederlanders? Dat is veel te veel.

Ted de Win
Pijnconsulent

195461 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht