Pardon, proctologie zegt u?

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Pardon, proctologie zegt u?

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Pardon, proctologie zegt u?

Geplaatst: 29-10-2012

Anal bleaching. Het bleken van de anus. Ik zag er onlangs een reportage over op de Nederlandse televisie. Het gaat mij wel wat erg ver, maar het signaal was duidelijk: het bewustzijn rondom onze achterkant is flink toegenomen.

Proctologie. Dat is het vakgebied dat zich bezighoudt met klachten en ziektes rondom de anus en de endeldarm. Als chirurg die toch al een behoorlijk aantal jaren actief is, zie ik het aantal patiënten dat voor een dergelijke behandeling met de billen bloot gaat jaarlijks stijgen. Een logische ontwikkeling. Nadat het taboe verdween, wilde men er ook aan de achterkant strak uitzien. Niet voor niets raakte de string in de mode.

Meest voorkomende klacht betreft nog altijd de aanwezigheid van aambeien (opgezwollen bloedvaten) of andere huidaanhangsels rond de anus. Het wegsnijden daarvan was vroeger de enige, maar best pijnlijke remedie. Eerst met brandijzers, later mes en hechtingen, weer later met elektrische mesjes. De laatste jaren wordt vaak gewerkt met elastiekjes. Die oplossing blijkt voor veel mensen, voornamelijk patiënten met klassieke, niet al te erge aambeiklachten, uitstekend. Maar lang niet voor iedereen.

Zo’n jaar of vijf geleden ben ik in het ziekenhuis gestart met een nieuwe methode. Zonder in al te veel details uit te weiden, gaat het er daarbij om dat de bloedtoevoer wordt verminderd en de aambeien op hun oorspronkelijke plaats worden teruggelegd. Een andere, vergelijkbare methode, waarbij overtollig weefsel wordt weggesneden, kennen we al wat langer.

Door toepassing van deze relatief nieuwe methoden kunnen patiënten veel beter op maat worden behandeld dan vroeger. Bijkomend voordeel is dat er minder napijn is en dat de klachten duurzamer opgelost kunnen worden. En voor de liefhebbers: de string zit dan nét weer wat lekkerder. Zegt men.

Dr. G.J.C.M. Niessen, chirurg

7903 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht