Jouw kans!

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Jouw kans!

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Jouw kans!

Geplaatst: 20-3-2020

Jouw kans om écht iets te doen voor verpleegkundigen en artsen. Dat is om gehoor te geven aan de oproep van de overheid: houd genoeg sociale afstand. Zoek elkaar niet op. Want als we het virus in bedwang kunnen houden, zorgt dat direct voor minder druk op onze zorgmedewerkers.

De forse maatregelen in Nederland zijn nodig om de piek van coronabesmettingen, zoals we zien in landen waar het virus al eerder om zich heen greep, af te vlakken. Zo’n extreem hoge piek in besmettingen, betekent namelijk dat er in een korte periode heel veel patiënten ernstig ziek worden. Patiënten met ernstige klachten zijn slechts een klein percentage van het totaal, maar zonder die afgevlakte piek, komen ze wel allemaal tegelijk! Het is dan voor de ziekenhuizen niet mogelijk om hen allemaal te behandelen. Zelfs als er maximaal opgeschaald wordt, zijn er in die situatie onvoldoende Intensive Care-plekken voor degene die er het ergst aan toe zijn. En ook niet genoeg zorgprofessionals, beschikbare ziekenhuisbedden en beschermingsmaterialen om alle patiënten te verplegen die ziekenhuiszorg nodig hebben.

Kortom, zo’n korte maar extreem hevige uitbraak van het virus, is een rampscenario waar we absoluut uit weg moeten blijven. Samen kunnen we ons inzetten de besmettingen te vertragen. Als het aantal patiënten wordt ‘uitgesmeerd’ over de tijd, dan zijn de ziekenhuizen beter in staat de stroom van patiënten te helpen.

Iedereen moet zich dus maximaal inspannen om die snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet alleen voor jezelf, maar omdat met minder snelle verspreiding veel meer patiënten met ernstige ziekte gered kunnen worden. Alleen samen kunnen we die piek afvlakken. In het Elkerliek ziekenhuis hebben we diverse, een aantal behoorlijk ingrijpende maatregelen genomen. Iedereen met corona-achtige verschijnselen die geen acute medische zorg nodig heeft, wordt niet toegelaten in ons ziekenhuis. Waar mogelijk zetten we poliklinische afspraken om naar telefonische of digitale consulten. We vragen van iedereen in ons ziekenhuis om onze regels rondom handhygiëne goed te volgen. Ons bezoekersrestaurant en koffiebar zijn gesloten. En een patiënt mag tijdens het bezoekuur slechts één bezoeker ontvangen. Dit alles om het risico op verdere verspreiding van het virus maximaal te vertragen.

Veel mensen willen nu graag iets extra’s doen voor medewerkers in de zorg. Prachtige hartverwarmende initiatieven; groot en klein. Dat wordt natuurlijk enorm gewaardeerd!

Maar er is één ding  dat écht iedereen zou moeten doen voor alle verpleegkundigen en artsen… Dat is gehoor geven aan de oproep van de overheid: houd genoeg sociale afstand. Zoek elkaar niet op. Want als we het virus in bedwang kunnen houden, zorgt dat direct voor minder druk op onze zorgmedewerkers die het hoe dan ook zwaar zullen krijgen de komende tijd.

Meer weten? Bekijk ook dit filmpje van de NOS voor uitleg over ‘Flatten the curve’Dewi van der Vegt
Arts-microbioloog


7127 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht