Ik voel niks dus heb ik niks

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Ik voel niks dus heb ik niks

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Ik voel niks dus heb ik niks

Geplaatst: 1-5-2014

Als je ziek bent ga je naar een dokter. Dat is logisch. Maar wat nu als je niet ziek bent? Als je je niet ziek voelt en er eigenlijk geen reden te bedenken is waarom je ziek zou zijn. Moet je dan naar een dokter?

Die vraag werd in de afgelopen jaren veelvuldig gesteld toen het ging over het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. In dat onderzoek krijgt elke Nederlander tussen de 55 en 75 een zelftest toegestuurd. Deze test, in de volksmond de poeptest genoemd, gaat per post terug en wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bloed, een mogelijke aanwijzing voor darmkanker. Een vervolgonderzoek in het ziekenhuis, een coloscopie, kan dat opsporen.

Op 5 februari is het Elkerliek ziekenhuis als eerste in de regio gestart met dit bevolkingsonderzoek. Met de mensen bij wie bloed is aangetroffen houden we eerst een intakegesprek. Daarin bekijken we samen of een coloscopie, een volledig kijkonderzoek van de dikke darm, nodig en/of mogelijk is.

In ons ziekenhuis streven we ernaar de coloscopie binnen vijf of zes werkdagen na de intake uit te voeren. We realiseren ons dat het bericht van bloed in de ontlasting erg beangstigend kan zijn, en dat mensen zo snel mogelijk duidelijkheid willen krijgen over de mogelijke oorzaak.

We hebben nu best een behoorlijk aantal mensen gezien voor een coloscopie. Daar ontdekken we vaak poliepen. Het aantal mensen met de diagnose darmkanker blijft gelukkig klein. Van de vijftig mensen bij wie we een colosopie uitvoeren, vinden we bij vier een vroege vorm van darmkanker, die we meestal tijdens de coloscopie kunnen verwijderen.

Een vroegtijdige ontdekking van darmkanker  kan veel ellende voorkomen. Ik snap de gedachte dat mensen liever niet naar een dokter gaan als ze niks voelen. Ik zou het echter wel weten. Ik voel niks dus ik heb niks? Helaas gaat dat niet altijd op.

Linda van Gestel, verpleegkundig endoscopist Elkerliek ziekenhuis.


 

33397 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht