Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Gezinsgerichte zorg rondom bevalling

Geplaatst: 30-7-2012

Soms kunt u niet thuis bevallen, bijvoorbeeld om medische redenen. Bevalt u in het Elkerliek ziekenhuis, dan bieden wij u gezinsgerichte zorg. Wat is dit en wat merkt u daar nu eigenlijk van?

Gezinsgerichte zorg in de verloskunde is jaren geleden al in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Grote voorvechtster is Celeste Phillips, inmiddels wereldwijd erkend als deskundige. Zij heeft het concept van gezinsgerichte zorg, het ondersteunen en daarmee sterk maken van de mensen om de baby heen, in de verloskunde handen en voeten gegeven.

Het Elkerliek ziekenhuis heeft geen Celeste Phillips, maar wel een team zorgverleners dat op deze manier veilige en kwalitatieve zorg verleent. De kraamverzorgsters, verpleegkundigen, verloskundigen en gynaecologen zien moeder en baby als één geheel en betrekken partner en andere gezinsleden actief. Hierdoor wordt de onderlinge band verstevigd. Eigen gebruiken en gewoontes krijgen een plaats, net als thuis. Het gezin wordt gaandeweg vertrouwd met de zorg voor de baby en heeft daarbij keuzevrijheid. Daarbij worden moeder, baby en partner zo veel mogelijk omringd door dezelfde zorgverleners.

Een voorbeeld van gezinsgerichte zorg in het Elkerliek ziekenhuis is de test die binnenkort start op de operatiekamers. Daarbij hoeven pasgeboren baby en partner na een geplande keizersnede niet meer elders te wachten tot de moeder voldoende hersteld is van de operatie. Zij verblijven samen op de uitslaapkamer met de eigen verpleegkundige van de afdeling. Zo kan de binding tussen moeder, partner en baby direct beginnen.

Iets anders zijn de nieuwe gezinssuites. Zo’n suite is een huiselijke kamer met goede faciliteiten waar moeder, baby en partner na de bevalling naar toe gaan. Het bed is mooi opgemaakt en er staat een koffiepakket klaar (daar zijn de gewoontes weer!). De partner kan ‘s nachts bij moeder en baby blijven slapen.

Wendy Wils, manager Gynaecologie, Verloskunde en Kindergeneeskunde

11555 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht