Duidelijkheid geeft zekerheid

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Duidelijkheid geeft zekerheid

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Duidelijkheid geeft zekerheid

Geplaatst: 17-6-2015

Een ziekenhuisopname kan best spannend zijn. Juist dan is het prettig als informatie over de behandeling en het verblijf zo duidelijk mogelijk wordt gecommuniceerd. In het Elkerliek maken we daarom de voorlopige ontslagdatum en de naam van de hoofdbehandelaar bekend via de bedside-terminals (beeldschermen bij het bed). Op die manier bevorderen we de dialoog en weet iedereen waar hij aan toe is.

De een wordt met spoed opgenomen met onduidelijke gezondheidsklachten. De ander ligt in het ziekenhuis voor een geplande operatie of behandeling. Wat de reden ook is, het is altijd fijn te weten waar je aan toe bent. Duidelijkheid geeft rust en zekerheid; dat heeft een positieve invloed op het welbevinden van de patiënt.

Waar patiënten vroeger vaak afhankelijk waren van de ‘alwetende dokter’, spelen zij nu een actieve rol tijdens de opname. De patiënt heeft de regie. Maar om die regie te kunnen voeren, is inzicht nodig. En dat bieden we door via de bedside-terminals de voorlopige ontslagdatum en de naam van de hoofdbehandelaar bekend te maken. Zo vergroten we de betrokkenheid van de patiënt in zijn eigen behandelproces en verminderen we de afhankelijkheid.

Concreet betekent dit dat we de dialoog bevorderen tussen zorgverleners en patiënten. Niet alleen over het ziekteproces en de behandeling, ook over de verwachtingen en voorbereidingen rondom het ontslag. Wanneer verwachten de artsen dat de patiënt naar huis kan? Hoe komt de patiënt thuis? Waar moet het thuisfront rekening mee houden? Kan de patiënt meteen uit de voeten, of moet er (thuis)hulp geregeld worden?

Ook leidt inzicht over de ontslagdatum tot een efficiënter opnamebeleid. Zodra we weten wanneer er een bed beschikbaar komt, kunnen we nieuwe patiënten sneller oproepen. Wachttijden verkorten hierdoor. En dat allemaal door een betere communicatie tussen zorgverleners en patiënten.

Hans van de Ven
Afdelingsmanager Geriatrie

6840 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht