De migrainoloog

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | De migrainoloog

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

De migrainoloog

Geplaatst: 6-12-2012

U kent de term niet? Migrainoloog? Nee, nou deze medisch specialist bestaat ook niet. Maar eerlijk gezegd vind ik dat ik het toch een beetje ben. Al ruim een kwart eeuw ben ik gefascineerd door deze aandoening, die ik zelf meer als een handicap dan als een ziekte zie.

Als neuroloog met speciale belangstelling voor migraine heb ik in de afgelopen jaren heel veel patiënten gezien. En ik heb de migrainepatiënt ook leren kennen. Mocht ik een zaak beginnen, dan wist ik het wel. Ik zou alleen maar dit soort ‘patiënten’ aannemen. Oké, ze verzuimen elke maand gemiddeld twee tot drie dagen, maar in ruil daarvoor krijg je bijzonder toegewijde werknemers, steunpilaren en mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat zit in de aard van de gemiddelde migrainepatiënt.

Patiënten worden vaak geconfronteerd met artsen waarbij de printer al een recept uitboert, nog voordat hij of zij het verhaal heeft kunnen doen. ‘En werkt deze pil niet? Prima, dan proberen we gewoon een andere.’ Collega’s van mij zeggen ook wel dat migrainepatiënten niet tot de favorieten behoren. ‘Niks helpt’ immers.

Mijn ervaring is dat het ‘goed in je vel zitten’ een belangrijke rol speelt bij zowel de frequentie als de hevigheid van de migraineaanvallen. Ook bij andere, in mijn ogen vergelijkbare chronische aandoeningen, zie je dat een negatief gevoel de aanvallen, bijvoorbeeld bij astma of psoriasis, versterken.

Het verminderen van met name de sociale gevolgen van migraine begint bij de acceptatie. Tijdens ons migrainespreekuur wijken we daarom af van de gebaande paden. Niet beginnen met medicatie, maar eerst rustig luisteren. Vervolgens samen kijken hoe we deze erfelijke handicap het beste te lijf kunnen gaan, medisch én cognitief therapeutisch.

Migraine is in de loop van de jaren een beetje een hobby van me geworden. En dat komt zeker ook door de karaktereigenschappen van een groot deel van de twee miljoen (!) mensen die hier last van hebben. Samen met hen zoeken we naar manieren om zo min mogelijk energie in migraine te steken, maar zoveel mogelijk in de mooie dingen van het leven.

U.J. Dijkstra
Neuroloog

6913 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht