Incontinentie bij kinderen

U bevindt zich hier: Home | Aandoening, behandeling en onderzoek | Incontinentie bij kinderen

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Incontinentie bij kinderen

Incontinentie bij kinderen

Plasproblemen bij kinderen komen regelmatig voor. Denk hierbij aan een natte broek, heel veel moeten plassen, vaak een blaasontsteking hebben of in bed plassen. Soms is er sprake van een combinatie van een plas- en poepprobleem (bijvoorbeeld verstopping van de darmen). Wanneer uw kind dit soort problemen ervaart, wordt hij/zij door de kinderarts doorverwezen naar de incontinentiepoli van het Elkerliek ziekenhuis.  

Wat kunt u verwachten?

De incontinentiepoli is er speciaal voor kinderen en jongeren tussen de 4 en 16 jaar met blaasproblemen. U wordt met uw kind verwacht bij de urotherapeut. Hier leert uw kind hoe, wanneer en hoe vaak hij/zij moet plassen.

Echo & onderzoek

Met een speciale ‘computer-wc’ (uroflowmetrie) doen we aanvullend onderzoek en we maken een echo van de blaas. Je krijgt vervolgens adviezen waarmee je thuis aan de slag kunt.

Behandelplan

De behandeling en begeleiding van een blaasprobleem kost tijd. Er zijn meestal meerdere afspraken en contactmomenten via telefoon of mail nodig. Samen kijken we naar de vorderingen en waar nodig passen we het behandelplan aan.

Afhankelijk van de resultaten kan het zijn dat er meer onderzoek nodig is. Ook medicatie of doorverwijzing naar bijvoorbeeld een kinderbekkentherapeut, (kinder)uroloog of GZ psycholoog behoren tot de opties.

Met wie heeft u te maken? 

De urotherapeut van de incontinentiepoli werkt nauw samen binnen een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit twee kinderartsen, een GZ psycholoog, een medisch pedagogisch zorgverlener van de poeppoli en de urotherapeut.

Dit team heeft regelmatig overleg, om de behandeling van plas- en poepproblemen zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Leestips

  • Helga Hentzepeter & Nelly van der Kreek - Plassen en poepen
  • Harmen v. Straaten - Hé, wie zit er op de wc?
  • Aad van Londen en W.M. van Londen-Barentsen - Bedplassen
  • Zwaan Mulder - Bedplassen, daar wil je van af!
  • Stefan Boonen - Plassen draken ook?
  • Francien Nijman-du Bois en Liesbeth Geerdes-Klaassen - Hillie en Billie leren poepen/Hillie en Billie leren plassen

Contact?

Verwijzing naar de incontinentiepoli gebeurt door de kinderarts. Neem voor meer informatie contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde.