Immuuntherapie bij kanker

U bevindt zich hier: Home | Aandoening, behandeling en onderzoek | Immuuntherapie bij kanker

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Immuuntherapie bij kanker

In het Elkerliek ziekenhuis is de polikliniek/ dagbehandeling Hemato-oncologie de centrale afdeling voor immuuntherapie.

Immuuntherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert uw eigen afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden. De behandeling werkt niet direct in op de tumor, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dit is uniek aan immuuntherapie. Immuuntherapie kan op 2 manieren werken:

  • Het maakt kankercellen zichtbaar voor het eigen afweersysteem.
  • Het versterkt of verandert de activiteit van het eigen afweersysteem.

Er zijn veel verschillende soorten immuuntherapie. Ze werken allemaal anders, omdat het afweersysteem op verschillende manieren gestimuleerd kan worden. Welke behandeling met immuuntherapie u krijgt hangt af van het type kanker dat u heeft.

Informatiegesprek

In een informatiegesprek met de verpleegkundige of verpleegkundig specialist krijgt u uitleg over uw behandeling. U ontvangt ook schriftelijke informatie. U kunt zich voorbereiden op dit gesprek door het lezen van de folder Verpleegkundig voorlichtingsgesprek kanker.

Bijwerkingen

In uw PID (Patiënten Informatie Dossier)  vindt u veel informatie rondom uw behandeling waar ook tips en adviezen beschreven staan wanneer u hinder heeft van bijwerkingen of andere klachten. Verder vindt u ook de contacttelefoonnumers van de polikliniek/ dagbehandeling Hemato-oncologie (4A).

Overige vragen

Voor veel vragen kunt u terecht bij een aanspreekpunt. Daarnaast kunt u meer informatie vinden op de pagina ondersteunende zorg bij en na kanker of bloedziekte.

Algemene informatie

Meer informatie over immuuntherapie kunt u vinden op de website van kanker.nl.