Hooikoorts en pollen

U bevindt zich hier: Home | Aandoening, behandeling en onderzoek | Hooikoorts en pollen

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Hooikoorts en pollen

Wat is hooikoorts?

Bijna iedereen heeft wel eens een keer te maken met tranende ogen, niesbuien, jeuk. Als u hier vaak last van heeft zou u wel eens allergisch kunnen zijn. Daarin staat u niet alleen. Allergie is een overdreven reactie van het afweersysteem op stoffen die eigenlijk niet schadelijk zijn, zoals bepaalde voedingsstoffen, huidschilfers van dieren, stuifmeel en huisstofmijt. Mensen kunnen worden blootgesteld aan allergische stoffen (allergenen) door inademing (inhalatieallergenen), opeten (voedselallergenen), aanraken (contactallergenen) of toediening van geneesmiddelen. Als er na blootstelling aan een bepaalde stof een lichamelijke reactie optreedt waarbij het afweersysteem niet betrokken is, wordt gesproken over aspecifieke overgevoeligheid (bij het inademen van stoffen) of intolerantie (bij voedingsstoffen of geneesmiddelen). Hoewel de lichamelijke klachten hierbij sterk kunnen lijken op allergische klachten, is er in deze gevallen geen sprake van allergie. Of iemand allergisch wordt is deels erfelijk bepaald. Een kind van ouders met een allergie heeft een grote kans om zelf last te krijgen van allergie. Daarnaast neemt de laatste decennia het aantal mensen met een allergie toe en wordt de lijst met stoffen waarop mensen allergisch kunnen reageren steeds langer. Een goede verklaring hiervoor is er niet.

De meest voorkomende vorm van allergie is hooikoorts. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft hier in meer of mindere mate last van. Er wordt gesproken over hooikoorts als iemand last heeft van allergische neusklachten in reactie op stuifmeelkorrels (pollen) van planten. Naast niezen, een waterige loopneus, jeuk of een verstopte neus, kunnen mensen met hooikoorts ook last hebben van hun ogen (rode ogen, tranen, jeuk, branderigheid, opgezwollen oogleden). Hooikoortsklachten ontstaan doordat de slijmvliezen van neus en ogen in aanraking komen met pollen in de (buiten-)lucht en hierdoor ontstoken raken.

Pollen

Pollen zijn stuifmeelkorrels van bomen, kruiden en bloemen. De stuifmeelkorrels bevatten de mannelijke voortplantingscellen en komen vrij van een plant om de bloem van een andere plant te bevruchten. Met name pollen van windbestuivende (planten die hun stuifmeel via de lucht verspreiden) kunnen tot allergieklachten leiden bij mensen die hier gevoelig voor zijn.
In Nederland zijn de grote boosdoeners de pollen van de berk (Betula), grassen (Poaceae) en  alsem/bijvoet (Artemisia). 

Hooikoortsweerbericht

In het pollenseizoen, brengt het Elkerliek ziekenhuis dagelijks een hooikoortsweerbericht uit. Deze is bestemd voor mensen die allergisch zijn voor pollen (hooikoorts patiënten) en geldt voor de regio Zuidoost Nederland. Aan de hand van dit weerbericht kunt u rekening houden met eventuele activiteiten buitenshuis. Ga naar het hooikoortsweerbericht