Veelgestelde vragen Plastische ChirurgieWordt plastische chirurgie vergoed door de ziektekostenverzekering?
Meestal kiezen mensen voor plastische chirurgie om cosmetische redenen. De ingreep wordt dan niet vergoed door de ziektekostenverzekering, in sommige gevallen is er een medische noodzaak, bijvoorbeeld als het gaat om een borstverkleining om rugklachten te verhelpen. in dergelijke gevallen kunt u in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding.

Wanneer mogen de drains eruit na een ingreep?
Als in de afgelopen 24 uur minder dan 20 cc wondvocht is afgelopen. Gebeurt dit op een werkdag dan mag de patiënt contact opnemen met de poli en worden de drains dezelfde dag nog verwijderd. Mocht dit in het weekend plaatsvinden dan adviseren wij u om contact op te nemen met de Spoedeisende Hulp.

Na hoeveel tijd mag ik na de ingreep weer gaan sporten?
Het is per ingreep verschillend wanneer u weer mag gaan sporten. Uw specialist kan u precies uitleggen vanaf wanneer u het sporten weer op kunt pakken.

Kan ik gewoon werken na de ingreep?
Het is afhankelijk van het soort werk dat u doet wanneer u dit weer kunt oppakken. Na sommige ingrepen is het mogelijk om de volgende dag aan het werk te gaan, maar er zijn ook ingrepen waarbij u pas in een later stadium kan aanvangen met uw werk. De plastisch chirurg zal u tijdens het consult uitleggen wanneer u weer aan het werk kunt.

Mag ik iemand (zus, vriendin, partner, etc) meenemen naar het consult?
U mag iemand meenemen naar het consult. Sterker nog, wij willen u adviseren om iemand mee te nemen.

Moet ik vakantiedagen opnemen na plastische chirurgie of krijg ik wettelijk ziekteverlof?
Na een operatie om cosmetische redenen heeft u geen recht op ziekteverlof. De operatie is immers niet medisch noodzakelijk. In de meeste gevallen kunt u dan in overleg met uw baas vakantiedagen opnemen. Als het om een medische indicatie gaat heeft u wel recht op ziekteverlof.

Moet ik stoppen met roken als ik een ingreep wil laten verrichten?
Het wordt sterk geadviseerd om zeker een half jaar voor de operatie te stoppen met roken. Roken vergroot de kans op complicaties, vooral op het gebied van wondgenezing. Omdat roken slecht is voor de bloedcirculatie, bestaat de kans op het afsterven van weefsel (necrose).

Wat moet ik doen als ik klachten krijg van de wond na een operatie?
Bij twijfel altijd contact opnemen met de poli plastische chirurgie. Het kan zijn dat er een wondinfectie aanwezig is, vooral als een van deze symptomen optreden; roodheid, zwelling, koorts, er komt pus uit de wond.

Wordt een bovenooglidcorrectie vergoed door de ziektekostenverzekering?
Er wordt tijdens het eerste consult eventueel een aanvraag gedaan bij uw zorgverzekeraar, deze bepaalt of uw in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding.

Wat kost een bovenooglidcorrectie in dit ziekenhuis?
De kosten voor een ingreep zijn € 950,- voor beide ogen. Het eerste consult, de ingreep en de nacontroles zijn allemaal in deze prijs inbegrepen.