ActueelZuidoost-Brabant deelt medicatievoorschriften digitaal

13 december 2017

Tekenen convenant digitaal voorschrijven

De regio Zuidoost-Brabant start begin januari 2018 met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften. Hiermee wordt de regio de eerste van Nederland die medicatievoorschriften digitaal vanuit de tweede lijn naar de eerste lijn digitaal via het Landelijk Schakelpunt (LSP) verzendt. Afgelopen vrijdag, 8 december, tekenden de betrokken partijen een convenant om de samenwerking te bekrachtigen. Twee ziekenhuizen in de regio tekenden het convenant; Elkerliek en het Máxima Medisch Centrum.

De actie volgt op een succesvolle pilot in 2016 van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), het RZCC, Máxima Medisch Centrum, poliklinische apotheken de Karpen & de Run en openbaar apotheken Heikant & Lingmont. Op basis van deze pilot heeft VZVZ een landelijke uitrol voor ogen, waarbij gestart wordt in Zuidoost-Brabant. Daarnaast worden alle apotheken in de regio benaderd en gestimuleerd voor deelname.

Verhogen medicatieveiligheid
Het digitaal verzenden van medicatievoorschriften past in het regionale programma rondom medicatieveiligheid. De digitale voorschriften komen, net als de elektronische voorschriften die apotheken nu al van huisartsen ontvangen, automatisch in het digitale systeem van de apotheker terecht. De kans op fouten is hierdoor kleiner dan bij voorschriften op papier. Daarnaast is de wachttijd voor patiënten korter, omdat de recepten worden klaar gemaakt voordat de patiënt aan de balie verschijnt. Dit biedt de apotheek ook de mogelijkheid om de werkzaamheden beter te spreiden.

Vanaf 15 januari starten de vijf regiopartijen met het digitaal voorschrijven en digitaal ontvangen van medicatievoorschriften.

Meer nieuws