Actueel



Elkerliek versoepelt maatregelen bij vee-gerelateerde MRSA

9 oktober 2017

Het Elkerliek heeft onlangs de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van de vee-gerelateerde variant van MRSA versoepeld. Patricia Willemse, deskundige infectiepreventie van het Elkerliek: “Jarenlang landelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de vee-gerelateerde MRSA-bacterie veel minder snel van mens tot mens wordt overgedragen dan de andere typen MRSA. Daarom hebben we in het Elkerliek besloten de adviezen uit het onderzoek te volgen en de isolatiemaatregelen bij deze variant te versoepelen.”

MRSA is een bacterie die verminderd gevoelig is voor de standaard antibiotica en daardoor moeilijk te bestrijden. Vooral voor zieke mensen kan MRSA gevaarlijk zijn, omdat zij kwetsbaarder zijn voor infecties. MRSA is er in een aantal varianten. Als ‘ziekenhuisbacterie’ komt het vooral voor in buitenlandse ziekenhuizen. In onze regio, waar veel veehouderijen gevestigd zijn, komt de vee-gerelateerde variant van MRSA relatief vaak voor.

Patricia: “Deze versoepeling is vooral prettig voor onze patiënten met dragerschap van een vee-gerelateerde MRSA. We hadden het beleid om alle patiënten met een MRSA-besmetting in strikte isolatie te verplegen. Voortaan worden zij op een normale eenpersoonskamer in contactisolatie verpleegd. De verpleging draagt handschoenen en een schort. Ook mag de deur gewoon open staan en kan visite gewoon langskomen. De patiënt ligt dus niet meer op een afgesloten isolatiekamer zoals eerst het geval was. Op de polikliniek is alleen maar sprake van kortdurend contact, daarom zijn poliklinisch geen maatregelen nodig.”

Jos Peerlings, ZLTO, is positief gestemd: “Het is een goed initiatief van ziekenhuizen om gerichter te kijken naar de daadwerkelijke risico’s bij een MRSA-besmetting. Bij de vee-gerelateerde variant is besmetting minimaal. Wij zijn blij dat het Elkerliek, in goed overleg met ons, tot deze stap is gekomen. Een opname in het ziekenhuis is vaak al zwaar. Alle maatregelen die er bovenop kwamen - zoals verpleging in isolatie - maakten het extra heftig. Het nieuwe beleid is een win-win situatie. Het is minder belastend voor de dragers van de vee-gerelateerde MRSA en hun omgeving én voor het ziekenhuis levert het winst op.”
 
Patricia: “We blijven uiteraard screenen op MRSA en we vragen alle patiënten of ze beroepsmatig met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens in aanraking komen of in een buitenlands ziekenhuis opgenomen zijn geweest. Als dit zo is dan nemen we kweken af. Bij MRSA-dragerschap komt dit in het digitale dossier van de patiënt en nemen we de bijbehorende maatregelen. Veiligheid staat uiteraard voorop! Met een versoepeling van de regels blijft de veiligheid gewaarborgd.”

Meer nieuws