ActueelTweede kamerlid Renske Leijten bezoekt Elkerliek ziekenhuis

19 september 2016

Renske Leijten van de SP

Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP brengt vandaag een bezoek aan het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Zij laat zich hier informeren over de unieke samenwerking binnen “JijWij”, waar verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers, anesthesisten, echoscopisten en kinderartsen samenwerken aan het verlenen van hoogstaande geboortezorg in de regio. Als gevolg van deze unieke samenwerking is de babysterfte in deze regio bijzonder laag. Uit recent promotieonderzoek van Sophie Truijens blijkt ook dat goede samenwerking tussen ziekenhuis en verloskundigenpraktijken bijdraagt aan verhoging van kwaliteit van geboortezorg en het mentaal welzijn van de patiënt tijdens de zwangerschap.

Renske Leijten woont tijdens haar bezoek een teamoverleg van JijWij bij, waarin het begeleidingstraject van een aanstaande moeder wordt besproken. Bovendien zal zij de nieuwe website van JijWij lanceren die volledig is afgestemd op laaggeletterde mensen. Onder laaggeletterden is de kennis over zwangerschap en geboorte vaak van laag niveau. De nieuwe website van JIJWIJ moet daar verandering in brengen.

In het teamoverleg van JIJWIJ bespreken de betrokken zorgverleners – met goedkeuring van de zwangere – iedere aanstaande moeder en worden medische gegevens uitgewisseld. Doordat alle partijen dezelfde werkwijzen hanteren en alle zwangerschappen gezamenlijk worden besproken, verloopt het begeleidingstraject van zwangere vrouwen en eventuele overdracht zeer soepel.
Daarnaast past JijWij de GROW-methode toe om in een vroeg stadium foetale groeivertraging op te sporen, een van de belangrijkste risicofactoren voor babysterfte.
 
Het bezoek van Renske Leijten vindt plaats in het nieuwe Centrum voor Geboorte & Gezin in het Elkerliek ziekenhuis. Dit centrum wordt naar verwachting begin volgend jaar geopend. In dit nieuwe centrum blijft een gezin in één kamer, ook als het kindje in de couveuse ligt. Eind 2016 beschikt het Elkerliek in totaal over 7 verloskamers en 18 gezinssuites. Daarvan zijn er 12 geschikt voor het plaatsen van een couveuse. De 18 gezinssuites worden modern, licht en sfeervol. Ook zijn ze van alle gemakken voorzien, zoals eigen badkamer, slaapbank voor de partner en keuken met koffiezetapparaat en koelkast. In de privékamers kan een gezin de unieke ervaring van een geboorte samen delen en kraamvisite ontvangen.

Meer nieuws