ActueelSamenwerking met huisarts: goedkopere zorg, dichtbij patiënt

19 juli 2016

Ondertekening samenwerking

Meer complexe kleine chirurgische ingrepen na scholing mogelijk in huisartspraktijk

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is een unieke samenwerking gestart met huisartsenpraktijk Leonardus in Helmond en Medisch Centrum Beek en Donk. Waar patiënten eerst voor meer complexe kleine chirurgische ingrepen naar het ziekenhuis in Helmond moesten komen, kunnen zij nu terecht bij hun eigen huisarts in de buurt. Een schoolvoorbeeld van zorg op maat.

De huisartsen zijn door de chirurgen van het Elkerliek extra geschoold in het uitvoeren van meer complexe kleine chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van grote vetbulten of springvingers (trigger finger). Chirurg Tammo de Vries Reilingh: “We hebben de huisartsen bijgeschoold in het uitvoeren van kleine chirurgische vaardigheden. De chirurgen van het Elkerliek geven elk jaar scholing aan alle huisartsen in de regio Helmond. Ook werken we mee in de huisartsenpraktijk, zodat huisartsen nu veilig en zelfstandig meer complexe kleine ingrepen kunnen uitvoeren. Het is vriendelijk voor de patiënt, het is ook goedkoper en bevordert de samenwerking tussen huisarts en chirurg.” Inge Mehagnoul is huisarts bij Leonardus en voert kleine ingrepen zelf uit: “Ook voor mij als huisarts is deze samenwerking een meerwaarde. Ik heb mijn expertise als huisarts vergroot waardoor ik meer zelf kan doen. Ik vind daar ook een stukje uitdaging in. Je merkt daarnaast dat patiënten meer rust hebben, omdat ze in hun vertrouwde omgeving geholpen worden. Het bieden van deze vorm van zorg op maat wordt dus ook door de patiënt zeer gewaardeerd.”

Goedkopere zorg

Bijkomstig voordeel van de samenwerking tussen huisarts en ziekenhuis is dat het de zorg goedkoper maakt. Bovendien gaat de behandeling van de huisarts niet van het eigen risico af van de patiënt. Ook zorgverzekeraar CZ is positief over het belang van deze samenwerking. Met de zorgverzekeraar is een contract van drie jaar afgesloten om deze kleine chirurgische ingrepen in de huisartsenpraktijk te ondersteunen.

Meer nieuws