ActueelVolop kansen voor geriatrieverpleegkundigen in Elkerliek

5 februari 2024

Lodewijk van Asten en Lynn Lemmen op de afdeling Geriatrie van het Elkerliek

‘Alle mogelijkheden om je verder te ontwikkelen’

Mensen in Nederland worden steeds ouder. Doordat we langer leven zijn er ook meer ouderen die te maken krijgen met een of meerdere aandoeningen. In het Elkerliek ziekenhuis is er speciaal voor deze oudere patiënten de afdeling Geriatrie. Lynn Lemmen en Lodewijk van Asten werken hier als senior verpleegkundige. Ze vertellen graag over hun werk.

Lynn Lemmen is met haar 24 jaar waarschijnlijk een van de jongste senior verpleegkundigen in het ziekenhuis. Al tijdens de eindstage van haar mbo-opleiding verloor ze haar hart aan de geriatrische zorgvrager, zoals ze het zelf zegt. “Ik voel me bevoorrecht om met deze patiënten te werken. Zij hebben zoveel levenservaring, zoveel meegemaakt. Ik vind het super interessant om hun verhalen te horen en om deze mensen, in de laatste fase van hun leven, een goede kwaliteit van zorg te bieden.” Lynn begon in 2019 als mbo-verpleegkundige bij het Elkerliek en kreeg al snel de kans om de opleiding tot geriatrieverpleegkundige te doen. “Het Elkerliek stimuleert de persoonlijke groei van mensen. Ik ben altijd op zoek naar uitdaging en ik voelde dat deze specialisatie heel goed bij me paste.” Vanaf 2022 werd ze ook planner op de afdeling. “Ik kreeg alle mogelijkheden om me verder te ontwikkelen. Toen het Elkerliek startte met een nieuw ontwikkeltraject werd ik senior-verpleegkundige. Ik had toen nog geen hbo-opleiding, maar ik kreeg toch de kans om op deze manier door te groeien in mijn functie.”

Oude rot

Lodewijk van Asten (61) noemt zichzelf een oude rot in het vak. “Officieel lag de benoeming tot senior verpleegkundige voor mij wat ingewikkeld”, zegt hij. “Ik heb vroeger een interne opleiding gedaan en die werd landelijk, ten onrechte in mijn ogen, als mbo gekwalificeerd. Gelukkig is er hier gekozen om niet alleen naar het papiertje, maar vooral naar de kwaliteiten en competenties van mensen te kijken, waardoor ik toch senior werd.” Lodewijk werkt al sinds 2006 op de Helmondse afdeling Geriatrie. “Ik ben opgeleid vanuit een holistische visie”, zegt hij. “Dat betekent niet alleen kijken naar het lichamelijk probleem, maar kijken naar de hele mens. Ook het geestelijke en sociale aspect. Dat is ook de manier waarop wij hier naar de patiënten kijken. Wie is deze patiënt? Goed observeren is een belangrijk onderdeel van ons vak. Onderzoek en diagnose, en vervolgens samen kijken hoe we de patiënt het beste kunnen helpen.”

Samenwerking

Lodewijk en Lynn zijn erg te spreken over de samenwerking op de afdeling. “We hebben een geweldig, professioneel team dat open communiceert. We maken optimaal gebruik van elkaars kennis en kwaliteiten en ook de samenwerking met de andere disciplines is prettig. Er komt nogal wat bij kijken op onze afdeling. We werken intensief samen met de geriaters, maar ook bijvoorbeeld met fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, activiteitenbegeleiding en geestelijke verzorging. Én omdat de gemiddelde leeftijd van opgenomen patiënten in het hele ziekenhuis steeds hoger wordt, worden we ook regelmatig om advies gevraagd door andere afdelingen.”

Passende opleiding

Lynn startte vorig jaar met haar hbo-opleiding. “Ik had al even aan de voltijdopleiding geroken, maar dat vond ik toch minder prettig. Samen met iemand van de afdeling Opleidingen en met mijn afdelingsmanager hebben we gezocht naar een passende deeltijdopleiding en die vonden we bij Avans.” Sindsdien zit Lynn elke vrijdag in de schoolbanken. “Ik kan voor de praktijkopdrachten terugvallen op mijn collega’s en ik kan het prima combineren. Of mijn werk straks, als ik mijn diploma heb, heel erg gaat veranderen? Nee, dat denk ik niet. Ik zit nu als senior eigenlijk al in een hbo-functie dus ik doe al best veel overstijgende taken; ik ondersteun en coach collega’s, mag me meer bezighouden met zaken als beleid en kwaliteit en ik word ook nadrukkelijker betrokken bij complexe casussen. De toekomst? Voorlopig ga ik meer ervaring opdoen in deze functie, op deze afdeling en in dit ziekenhuis. Ik vind het fijn dat het Elkerliek kleinschalig is en daardoor ook heel persoonlijk. Dat vind ik prettig werken. Later zie ik nog wel.”

Alle kwaliteit in huis

Voor Lodewijk en Lynn staat wel vast dat geriatrische patiënten, als een gang naar het ziekenhuis noodzakelijk is, het beste in het Elkerliek terecht kunnen komen. Lodewijk: “Ik denk dat wij hier alle kwaliteit in huis hebben om breed te kijken en te onderzoeken. Bovendien is de sfeer op onze afdeling echt uniek. Huiselijk, warm, prettig. We doen het samen. Met de patiënt en zeker ook met de familie die voor ons heel erg belangrijk is. Ik ga iedere dag fluitend naar mijn werk. Dat is een heerlijk gevoel, toch?”

Ben jij geïnteresseerd in het werken en leren bij Elkerliek? Kijk op www.werkenbijelkerliek.nl voor meer informatie en openstaande vacatures.

Meer nieuws