Actueel



Het hooikoortsseizoen is van start

29 maart 2024

De vroege start van het boompollenseizoen.

“Een vroegere start en verlenging van het pollenseizoen”

Met de start van het hooikoortsseizoen, worden mensen geconfronteerd met de ongemakken van niesbuien, een loopneus en tranende ogen. Deze symptomen, veroorzaakt door een overgevoeligheid voor pollen in de lucht, zijn voor velen een jaarlijks terugkerende strijd. Voor hen betekent dit seizoen extra voorzorgsmaatregelen nemen en vertrouwen op medicatie om de symptomen onder controle te houden.

Voor veel hooikoortspatiënten is het hooikoortsseizoen een langdurige en uitdagende periode die al vroeg in het voorjaar begint en zich uitstrekt tot ver in de zomer. De mate van allergische klachten is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke allergieën van een persoon, het klimaat en de bloeiperiode van diverse bomen, grassen en kruiden. Pollennieuws geeft in samenwerking met het pollenteam van het Elkerliek ziekenhuis wekelijks een pollenweerbericht af. “Daarmee kunnen hooikoortspatiënten rekening houden met activiteiten buitenshuis. Zo zitten we momenteel in het boompollenseizoen. Deze loopt geleidelijk over in het graspollenseizoen en aansluitend het kruidpollenseizoen. De piekperiode wordt tussen begin april en eind juli verwacht”, aldus Mieke Koenders, klinisch chemicus en lid van het pollenteam bij het Elkerliek ziekenhuis.

Boompollenseizoen

Momenteel zien we veel pollen in de lucht afkomstig van de hazelaar en de els. De hazelaar was zelfs al rond de kerst in bloei. Deze vroege bloei is te wijten aan de hoge temperaturen in de herfst en de warme start van december. De els heeft zich daar nu bijgevoegd. “De recente pollentellingen laten zien dat de lucht al 916 pollen per kubieke meter bevat, waarvan 247 elzenpollen en 529 hazelaarpollen. Maar deze aantallen variëren natuurlijk van dag tot dag, per soort en afhankelijk van het tijdstip”, aldus Mieke. “Ongeveer 35 procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor elzenpollen en velen onder hen zijn mogelijk ook vatbaar voor hazelaarpollen”. Gelukkig bracht het regenachtige weer van de afgelopen periode enige verlichting voor deze groep mensen. Door de neerslag werd de lucht als het ware schoongespoeld waardoor hooikoortspatiënten minder last hadden van de hazelaar- en elzenpollen. Binnenkort staat de volgende golf van pollen te wachten, afkomstig van de berkenbomen. Mieke: “Als je nu een wandeling maakt in de natuur, zie je mogelijk zowel onrijpe als rijpe katjes aan de berkenbomen hangen.” Berkenpollen staan bekend om hun sterke allergene eigenschappen en veroorzaken bij veel mensen ernstige hooikoortsklachten. Naar schatting is ongeveer 50% van de hooikoortspatiënten gevoelig voor berkenpollen. “Als het zachte weer aanhoudt, is de kans groot dat de klachten komende week beginnen en begin april pieken.”

Graspollenseizoen

Na het einde van het boompollenseizoen volgt het graspollenseizoen, een periode die voor veel hooikoortspatiënten een uitdaging vormt. Vanaf begin mei tot aan eind juli wordt de lucht langzaam gevuld met graspollen, die snel toenemen in concentratie. Ongeveer de helft van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor graspollen, die bekend staan als sterk allergeen en dus veel klachten kunnen veroorzaken. Na het graspollenseizoen volgt het kruidpollenseizoen, waarbij zuring en weegbree de belangrijkste verspreiders van allergene pollen zijn.

Invloed klimaat

Een recente analyse van meer dan 40 jaar aan pollentellingen, uitgevoerd door het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en het Leids Universitair Medisch Centrum, wijst op een opmerkelijke verschuiving naar een vroegere start van de bloeiseizoenen van bomen, grassen en kruiden door klimaatverandering. De bloeiseizoenen van gras en bijvoet eindigen steeds later, wat resulteert in een geleidelijke verlenging van het pollenseizoen. Tegelijkertijd is er een opmerkelijke toename in zowel de hoeveelheid boompollen als de piekconcentratie ervan, terwijl de pollenconcentratie van grassen en bijvoet juist is afgenomen. De verminderde hoeveelheid pollen van gras en bijvoet wordt vermoedelijk veroorzaakt door een toenemende verstedelijking. Deze verstedelijking resulteert in een afname van beschikbare ruimte voor plantengroei, wat de pollenconcentratie kan beïnvloeden.

 

Mieke Koenders bij het pollenstation op het dak van het Elkerliek

Pollenweerbericht

Op het dak van het Elkerliek staat een pollenvanger: een apparaat waar gedurende de hele week pollen opgevangen worden. De resultaten worden vervolgens gebruikt om een pollenverwachting af te geven. Dit zogenaamde ‘pollenweerbericht’ vind je op de website: www.pollennieuws.nl. Mieke: “Onze bevindingen en het weerbericht zijn een handig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in allergieën."

Tips tegen hooikoorts

  • Blijf op de hoogte van de kans op klachten via het dagelijkse pollenweerbericht van www.pollennieuws.nl. Op die manier kun je goed inschatten of je rekening moet houden met hooikoortsklachten.
  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicatie.
  • Douche voordat je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.
  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.
  • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terechtkomen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen.
  • Gebruik een (zonne)bril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.
  • Kies de juiste planten in je tuin. Vermijd planten waar je last van hebt.
Meer nieuws