ActueelBas Lijten voor 1 dag bestuurder van het Elkerliek

6 juni 2024

baas van morgen

Op 6 juni nam het Elkerliek deel aan JINC Baas van Morgen. Tijdens dit evenement nemen jongeren een dag lang de rol van een bestuurder of een directeur op zich. Zo ervaren zij hoe het is om een onderneming te leiden. De jongeren leggen waardevolle contacten, ervaren van dichtbij hoe een bedrijf in elkaar zit en laten de wereld zien hoe belangrijk het is om te investeren in ál het talent van de toekomst. De deelnemende organisaties krijgen de gelegenheid om te leren van de jongere generatie en geïnspireerd te worden door hun eigentijdse perspectieven.

Zorg als beroepskeuze
Bas Lijten, een zestienjarige leerling van de Praktijkschool Helmond, liep een dagje mee met onze bestuurder Eveline de Bont. Bas kreeg een rondleiding over en/of hielp actief mee op diverse afdelingen. Zo was hij onder andere te vinden op het laboratorium, ging met een voedingsassistente de verpleegafdeling rond en bezocht de technische dienst. Daarmee kreeg hij een goede indruk van de sfeer en de diversiteit van de beroepsgroepen in het Elkerliek. Dat kon hij als input gebruiken voor het uitdagende vraagstuk: ‘Hoe kun je jongeren warm krijgen voor een beroep in de zorg?’.  Nieuwe aanwas is namelijk hard nodig om de stijgende zorgvraag het hoofd te kunnen blijven bieden.

Leerzame ervaring
Eveline de Bont kijkt met een goed gevoel op deze dag terug: “Bas had met zijn frisse blik goede suggesties voor ons. Bovendien gaf hij ons een inkijkje in wat hem en zijn generatie bezighoudt. Zo kwam Bas met het idee om een samenwerking met scholen op te starten, waarbij leerlingen de kans krijgen om een bliksemstage (1 dag met een groepje) of een groepsstage (1 week op roulerende, samenhangende onderdelen zoals de technische dienst, facilitair e.d.) te volgen. Dat zijn mooie suggesties waar we zeker over gaan nadenken. Het was dus niet alleen voor Bas, maar ook voor mij een waardevolle en leerzame dag.”

Meer nieuws