ActueelVanaf 3 april NIPT bloedafname voor zwangeren

1 april 2023

Met ingang van maandag 3 april kan een zwangere vanaf de tiende week zwangerschap een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) bloedafname laten doen in Vitaliek Helmond en de Palissade Gemert.

Wat is de NIPT?
De NIPT (niet-invasieve prenatale test) is vanaf 1 april 2023 onderdeel van het reguliere programma voor onderzoek tijdens de zwangerschap (prenatale screening). Dat betekent dat de test voortaan gratis beschikbaar is voor iedere zwangere. Bij de NIPT wordt bloed afgenomen bij de zwangere. Het bloed wordt onderzocht om te kijken of er bij de foetus aanwijzingen zijn voor genetische afwijkingen, zoals down-, edwards- of patausyndroom. Daarnaast kan de zwangere ervoor kiezen of ze wel of geen terugkoppeling wil van nevenbevindingen.

Afspraak maken
De NIPT kan wanneer gewenst in combinatie met de twaalf weken screening worden afgenomen. De zwangere hoeft voor deze combinatieafspraak alleen een afspraak te maken voor de NIPT bloedafname. De afspraak kan gemaakt worden via ons digitale afsprakensysteem op onze website, via de optie ‘NIPT’.

Aanvraagformulier NIPT
De zwangere moet voor de bloedafname het 'aanvraagformulier bloedafname NIPT' meenemen naar de afspraak. Dit aanvraagformulier krijgt de zwangere via de verloskundige of gynaecoloog. Bij het telefonisch maken van een afspraak is het belangrijk dat de zwangere aangeeft dat het gaat om een NIPT bloedafname.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over onderzoeken tijdens de zwangerschap op de website van het RIVM: www.pns.nl/nipt.

Meer nieuws