ActueelOpnieuw al hooikoorts met kerst en oud & nieuw

18 december 2020

Hazelaar

De eerste hazelaars staan nu al in bloei. Door de aanhoudend hoge temperaturen zullen komende week steeds meer struiken in bloei komen. Mensen die gevoelig zijn voor de hazelaar moeten rekening houden met hooikoortsklachten. Ook de eerste elzen komen binnenkort in bloei. Door de gestegen temperatuur begint het hooikoortsseizoen steeds vaker al in december.

November was met een gemiddelde temperatuur van 8,9 °C zeer zacht en ook december zal naar verwachting als een zachte maand de boeken in gaan. De hazelaar is één van de planten die het effect van de hoge temperaturen in deze tijd van het jaar goed laat zien. Op diverse plaatsen komen de eerste struiken al in bloei.

Komende weken hooikoortsklachten
Hazelaarpollen zijn licht allergeen en kunnen bij naar schatting ruim 30 procent van de hooikoortspatiënten klachten veroorzaken. De meeste hooikoortsklachten zullen de komende dagen en weken echter veroorzaakt worden door elzenpollen. Het is voor zowel hooikoortspatiënten als voor huisartsen en medisch specialisten zaak om de komende week bij luchtwegklachten ook te denken aan deze zeer vroege start van het hooikoortsseizoen. In een tijd met veel Covid-19 besmettingen kunnen hooikoortsklachten voor bezorgdheid zorgen. Mensen die weten dat ze last van hooikoorts hebben, dienen de komende dagen bij verkoudheid ook te denken aan hooikoorts en bij veel klachten hooikoortsmedicatie gebruiken.

Het Elkerliek ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum registreren samen het aantal pollen in de lucht via een pollen telstation op het dak van de ziekenhuizen. Deze tellingen, de weersvoorspellingen én de actuele klachten die hooikoortspatiënten via apps doorgeven, vormen samen de basis waarop het pollenweerbericht wordt samengesteld.

Meer nieuws