Actueel24 uur per dag geboorteaangifte in het Elkerliek

31 augustus 2018

Primeur voor de gemeente Helmond, JIJWIJ en Centrum voor Geboorte & Gezin Elkerliek

Na de bevalling - in het kraambed, het gezin erbij - direct geboorteaangifte doen bij de gemeente. In het Elkerliek ziekenhuis is dit vanaf 30 augustus jongstleden mogelijk. De familie Janssen had de primeur. Zij schreven op hun kamer in het Centrum voor Geboorte & Gezin, pasgeboren dochter Tessa in bij de burgerlijke stand van de gemeente Helmond. Dit deden ze met behulp van een beveiligde tablet van de gemeente. Aanwezigheid van een ambtenaar van de burgerlijke stand is niet nodig, daarom kan de geboorteaangifte op elk tijdstip gedaan worden.   

De gemeente Helmond heeft in nauwe samenwerking met geboorteorganisatie JIJWIJ, waar het Elkerliek deel van uitmaakt, deze nieuwe service opgezet. Groot voordeel is dat een ouder niet meer naar het Helmondse gemeentehuis hoeft om het kindje in te schrijven in de burgerlijke stand.  De aangifte kan op elk tijdstip gedaan worden. Als ouders dat willen kunnen ze meteen na de bevalling aangifte doen, zelfs op de verloskamer. Deze nieuwe service is snel, veilig én klantvriendelijk. En het is natuurlijk extra leuk dat moeder en kind bij de inschrijving aanwezig zijn.

Speciale tablet

Ouders hebben hun DigiD nodig en een akte van erkenning (als de ouders niet getrouwd zijn). Ze  loggen in op de speciaal hiervoor ingerichte tablet van de gemeente Helmond, vullen alle gegevens in en ondertekenen het document digitaal. Vervolgens ontvangen ze een bevestiging en een kopie van de geboorteakte per mail. En voilà, het kindje staat ingeschreven bij de burgerlijke stand. Een verpleegkundige of verloskundige van het Centrum voor Geboorte & Gezin is aanwezig, mochten er vragen zijn. 

Unieke service

Er zijn meerdere ziekenhuizen in Nederland waar je online geboorteaangifte kunt doen, maar dat gaat op afspraak of op vaste tijdstippen. Dat in het Elkerliek geen ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig hoeft te zijn bij de aangifte, en dat het dus op elk moment kan, maakt deze service uniek.

1000e baby 2018 geboren

Zaterdag 25 augustus werd de 1000e baby van dit jaar geboren in het Elkerliek! Jaarlijks vinden ongeveer 1500 bevallingen (poliklinisch en klinisch) plaats in het ziekenhuis.


JIJWIJ

In JIJWIJ werken alle geboortezorgverleners in de Peelregio samen: verloskundigen, de kraamzorg, gynaecologen van het Elkerliek, maar ook anesthesisten, echoscopisten en kinderartsen. De zorg wordt nauwkeurig afgestemd op de persoonlijke omstandigheden, voorkeuren en wensen van de ouders. Bevallen kan thuis of het ziekenhuis. www.jijwij.nl

Meer nieuws