Veelgestelde vragenOp deze pagina worden veelgestelde vragen beantwoord rondom de landelijke actiedag ziekenhuizen op donderdag 16 maart 2023.

[bijgewerkt op 13-03-2023]

Waarom vindt er op donderdag 16 maart 2023 een landelijke actiedag plaats?
De cao-onderhandelingen tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden zijn vastgelopen. De bonden hebben daarom een landelijke actiedag voor medewerkers van ziekenhuizen aangekondigd voor donderdag 16 maart 2023.

Wat houdt de landelijke actiedag precies in?
Op een groot aantal afdelingen van ons ziekenhuis wordt een zondagsdienst gedraaid. Dit betekent dat er op een doordeweekse dag (in dit geval op donderdag) gewerkt wordt zoals gebruikelijk is op een zondag. Afdelingen die nooit op zondag open zijn en meedoen aan de landelijke actiedag zijn op donderdag 16 maart 2023 gesloten.

Wat betekent dit voor mijn afspraak of behandeling?
Als u een afspraak voor donderdag 16 maart 2023 heeft staan, wordt er door de betreffende afdeling contact met u opgenomen om deze af te zeggen en opnieuw in te plannen. Als u voor donderdag 16 maart 2023 een afspraak heeft staan en geen bericht heeft gehad, dan gaat uw afspraak gewoon door.

Wanneer hoor ik of mijn afspraak of behandeling doorgaat?
Dat kunnen wij niet precies zeggen. Als uw afspraak niet kan doorgaan op donderdag 16 maart 2023 krijgt u persoonlijk bericht van ons. Hoort u niets? Dan gaat uw afspraak gewoon door.

Gaat mijn operatie door?
Veel geplande opnames en behandelingen gaan vanwege de landelijke actiedag niet door. Als uw operatie niet doorgaat ontvangt u daarover bericht van ons. Als u niets hoort dan gaat uw operatie gewoon door. Geplande oncologische operaties en spoedkeizersnedes vinden te allen tijde plaats.

Wordt er op donderdag 16 maart 2023 gewerkt op de Spoedeisende Hulp?
Acute zorg gaat altijd door op alle afdelingen van ons ziekenhuis. De spoedeisende hulp is dus gewoon geopend.

Kan ik op donderdag 16 maart 2023 terecht bij de huisartsenpost?
Ja, u kunt op donderdag 16 maart gewoon terecht bij de huisartsenpost.

Met wie moet ik donderdag 16 maart contact opnemen in het geval van spoed?
In het geval van spoed belt u donderdag 16 maart eerst uw huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar de Spoedeisende Hulp in het Elkerliek. Bij een levensbedreigende situatie belt u natuurlijk direct 112.

Wordt er op donderdag 16 maart 2023 gewerkt op de verloskamers?
De verloskamers zijn gewoon open en alle patiënten die spontaan bevallen kunnen net als op zondag bij ons terecht. Wanneer een bevalling eindigt in een spoedkeizersnede vindt deze gewoon plaats.  Dit geldt ook voor consulten die niet kunnen wachten. De geplande zorg gaat niet door. Er zijn geen spreekuren, geplande inleidingen en geplande keizersnedes.  

Kunnen patiënten op de verpleegafdelingen bezoek ontvangen op donderdag 16 maart 2023?
Ja, bezoek is net als altijd van harte welkom.