Fitter worden voor operatie hielp me echt bij snel herstel1 januari 0001

Bij het Elkerliek ziekenhuis vinden ze het belangrijk dat je zo fit mogelijk een operatie ingaat. Ik heb dat zelf als patiënt ervaren.

Nadat ik in maart van dit jaar een darmonderzoek had, kreeg ik het slechte nieuws te horen: darmkanker. Gelukkig waren er geen uitzaaiingen, maar ik moest wel geopereerd worden.
In april had ik daarover een fijn gesprek met de chirurg, dokter Wegdam. Mijn dochters waren bij het gesprek aanwezig, helaas kon mijn man er niet bij zijn. De dokter vond het een goed plan als we het gesprek voor mijn man opnamen en dat hebben we gedaan.

Ik voelde me op dat moment nog vrij fit. Ik was wel sneller moe dan voorheen. De dokter vertelde me dat het beter was om nog voor de operatie een aantal kilo’s af te vallen. En ondanks mijn vermoeidheid, wilde hij toch graag dat ik wat meer ging sporten om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. Dat heb ik gedaan. Ik ben met een diëtiste aan de slag gegaan, ging twee keer per week naar de fysiotherapeut om te trainen en ik ging ook door met mijn wekelijkse zwemoefeningen.

Toen de operatie eind mei plaatsvond voelde ik me inderdaad fit. De operatie verliep goed en het lijkt er nu op dat ik helemaal schoon ben. Na de operatie ben ik doorgegaan met alle oefeningen. Ik ben inmiddels tien kilo afgevallen en voel me fit. Nog zes te gaan, als het aan mij ligt. Ik mocht na de operatie snel mijn bed weer uit en ik was na drie dagen alweer thuis.

Ook toen ik eerder al twee nieuwe knieën kreeg, adviseerden de artsen mij al om ervoor te zorgen dat ik zo fit mogelijk was als de operatie plaatsvond. Ik weet zeker dat dat bijdraagt aan een snel herstel, waardoor je ook weer lekker snel in je eigen omgeving kunt zijn.

Annie Gruijters-Kuppen (84 jaar) uit Aarle-Rixtel.

‘Better in, better out’ voorbeeld zorgvernieuwing Elkerliek

Het Elkerliek ziekenhuis kijkt steeds hoe de zorg voor patiënten beter kan. De aanpak die mevrouw Gruijters heeft ervaren is een mooi voorbeeld van zorgvernieuwing. Met ‘Better in, better out’ stimuleert het Elkerliek mensen voor een operatie fitter te worden. Daardoor herstellen patiënten sneller en hebben ze ook (lang) daarna voordeel van het fitter zijn.