U bent onze belangrijkste klant!1 januari 0001

Als klinisch chemicus heb ik één van de leukste banen die er zijn. Het gaat om werken met mensen, grote machines en snelle computers, en dat allemaal voor patiënten. Vakinhoudelijk ben ik eindverantwoordelijk voor onderzoeken op lichaamseigen stoffen (de 'klinische chemie'); vaak is dat bloedonderzoek. Verder ben je als klinisch chemicus vaak mede organisatorisch eindverantwoordelijk voor het laboratorium: het personeel en het budget. Bepaald niet saai!

Het Algemeen Klinisch Laboratorium is een 24-uurs bedrijf. Het licht gaat nooit uit. Of het nu avond, nacht, weekend of Kerstmis is, er is altijd tenminste één analist aan het werk. We maken onderdeel uit van het Elkerliek ziekenhuis en zijn daar ook gehuisvest. Dat is maar goed ook, met name voor spoedonderzoek en het verzorgen van bloedtransfusies voor onder andere de intensive care, spoedeisende hulp en operatiekamers. Toch is lang niet al het werk dat we doen voor het Elkerliek. Ook bijna alle huisartsen in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis zijn klant van ons laboratorium. Daarnaast werken we onder andere voor thuiszorgorganisaties, keuringsartsen en dierenartsen. Dagelijks prikken we meer dan 1.000 patiënten, waarbij we gemiddeld zes testen doen. Door ons werk hebben we geregeld contact met de patiënten. Weten welke mens bij een bloedbuis hoort, zorgt voor een grote betrokkenheid.

Zoals bekend is er veel aan de hand rond de financiering van de gezondheidszorg. Dat raakt ook ons laboratorium. Er moet meer met minder. Vaak lukt dat ook wel door te automatiseren of nog slimmer te werken. Toch is de politiek nog lang niet klaar en denkt dat er nog veel te halen valt in de ziekenhuizen. En dus moeten we mee. Ook voor ons geldt dat veel testen per stuk goedkoper zijn dan weinig testen. Dat is een extra reden om al onze klanten nog belangrijker te vinden. Daarom: of u nu huisarts, patiënt of specialist bent, u was en blijft onze belangrijkste klant!

Christian Schoenmakers, klinisch chemicus