Hatsjoe … dag dokter …16 januari 2020

Griep is in the air! De wintermaanden brengen kwakkelweer en de gevolgen kennen we. Zelf ziek, kinderen ziek, leraren ziek en ja, ook medewerkers in het ziekenhuis ziek. Erg vervelend allemaal. Grote vraag is of we er veel aan kunnen doen. Het antwoord? Nou, niet alles, maar wel een beetje. Dat proberen we dus ook.

Wat veel mensen niet weten is dat tachtig procent van alle besmettingen met griep verloopt via de handen. Mooi is dat! Hebben we onze kinderen geleerd dat ze bij het niezen en hoesten hun hand voor hun mond moeten houden, is het juist die hand die de besmetting veroorzaakt. Klopt! Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen op nieuwe oppervlakten zoals een deurklink, of naar andere mensen met wie direct contact is. Als dus die ‘hand voor de mond’ gevolgd wordt door een stevige handdruk met de dokter op de polikliniek…

Het overdragen van ziektes via besmette handen kan voorkomen worden door een goede handhygiëne. Dit vragen we natuurlijk al aan onze medewerkers, maar ook u kunt een steentje bijdragen! Er hangen speciale dispensers met handalcohol op verschillende plekken in het ziekenhuis. In de hal, in grote wachtkamers van de polikliniek en op risicovolle plaatsen waar hygiëne extra belangrijk is. Even twee pompslagen en een half minuutje wrijven (vergeet daarbij de vingertoppen, rug van de hand en duimen niet). Het helpt. Écht.

Iedereen kan een steentje bijdragen aan het voorkomen van een grote griepgolf in het ziekenhuis. Helpt u ook mee? Enne … op dit moment zijn we extra alert op het griepvirus, maar als straks de lente en de zomer zich weer aankondigen, worden we weer omgeven door allerlei andere virussen en bacteriën. Handhygiëne is eigenlijk altijd belangrijk. Griep of geen griep!

Patricia Willemse - Smits
Hygiëne en Infectiepreventie