Voorbereiding op opnameVoorlichtingskoffer

Pre-operatief spreekuur

Een operatie en een verblijf in het ziekenhuis zijn vaak spannend voor een kind. Een goede voorbereiding neemt een beetje van die spanning weg. Wij vinden het belangrijk dat een kind in grote lijnen weet wat er gaat gebeuren bij een operatie en (dag)opname. Daarom nodigen we u en uw kind een aantal weken voor de operatie uit in het Elkerliek voor het pre-operatief spreekuur op woensdagmiddag op de polikliniek anesthesiologie.

Samen met uw kind brengt u een bezoek aan de anesthesioloog en de verpleegkundige op de polikliniek anesthesiologie. De anesthesioloog ziet elk kind dat voor een operatie of onderzoek onder narcose gaat. De anesthesioloog onderzoekt uw kind en geeft uitleg over de narcose. Daarna gaat u samen naar de verpleegkundige. Zij geeft informatie over de opname. Op de polikliniek is ook een pedagogisch medewerker aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Ook kan ze laten zien welke ziekenhuismaterialen er allemaal gebruikt worden bij een opname.
 
Belangrijk: U (de wettelijke ouder/verzorger/voogd) bent verplicht het preoperatief spreekuur te bezoeken. De anesthesioloog is namelijk wettelijk verplicht om ieder kind voor de ingreep te zien om zo toestemming te kunnen geven voor de operatie.

Een goede voorbereiding begint thuis 
Wij hebben een informatieve voorlichtingsfilm* gemaakt die laat zien wat Gijs allemaal meemaakt als hij voor een operatie naar het Elkerliek gaat. Wij willen u vragen de film samen met uw kind te kijken voordat u naar het pre-operatieve spreekuur komt. Op de kinderwebsite kunt u de voorlichtingsfilm bekijken. Vooral bij jonge kinderen is het aan te raden de film een aantal keer te kijken in de aanloop naar de operatie. Ook praten over het ziekenhuis, de opname en de ingreep is goed als voorbereiding. Er zijn leuke boekjes die u daarbij kunnen helpen.

Op de kinderwebsite staat alles wat u nodig heeft voor een goede voorbereiding.

Narcose
Als uw kind onder narcose gaat mag daar natuurlijk een ouder bij aanwezig zijn. Voor een kind is het heel fijn als er een bekende in de buurt is tijdens het onder narcose gaan en bij het ontwaken.
 

Wat neemt uw kind mee?

Net als thuis dragen kinderen op de afdeling Kind & Jeugd overdag meestal hun ‘gewone’ kleding en 's nachts nachtkleding.
Daarnaast kunnen uw kind en u denken aan het volgende:

  • nachtkleding en voldoende kleding voor overdag;
  • medicijnen die uw kind gebruikt en de voorschriften;
  • ondergoed;
  • schoenen en/of sloffen;
  • verzekeringspapieren;
  • tandenborstel, tandpasta, zeep, kam;
  • knuffel of lievelingsspeelgoed;
  • (eventueel) een familiefoto.

Zie ook