Medische fotografieWat is medische fotografie?

De medisch fotograaf maakt foto’s van de buitenkant van uw lichaam. Hij maakt dus geen röntgenfoto’s. U kunt hierbij denken aan foto’s van bepaalde lichaamsdelen, afwijkingen in houding, verwondingen of huidafwijkingen. De medisch fotograaf maakt ook foto’s voorafgaand, tijdens en na operaties. Dit gebeurt bij operaties waarbij uw uiterlijk verandert, bijvoorbeeld bij neus- en oorcorrecties, kaakoperaties en ingrepen door de plastisch chirurg.

Soms vindt uw arts het belangrijk om, samen met uw dossier, ook over foto’s te beschikken. Zo kan hij uw genezingsproces goed volgen, de resultaten van een behandeling beoordelen of besluiten hoe de verdere behandeling moet verlopen.

De medisch fotograaf heeft een geheimhoudingsplicht en houdt zich aan de privacyregels die gelden binnen het ziekenhuis.

Wat kunt u verwachten?

De medisch fotograaf legt u van te voren uit wat van u verwacht wordt. Houdt u er rekening mee dat u in sommige gevallen (een deel van) uw kleding uit moet doen. Ook zal er gevraagd worden sieraden af te doen. De medisch fotograaf zal altijd alleen dat gedeelte van uw lichaam fotograferen dat van belang is voor de behandeling. Wanneer het dus om uw been gaat, zal uw gezicht niet op de foto komen. De medisch fotograaf zal er altijd naar streven dat u op de genomen foto’s niet herkenbaar bent. Bij foto’s van het gezicht is dit natuurlijk niet mogelijk. Soms is het nodig dat u in verschillende houdingen wordt gefotografeerd. Afhankelijk van het aantal foto’s duurt de fotosessie ongeveer tien tot dertig minuten.

Contact

De polikliniekassistente kan voor u informeren of u gelijk terecht kunt bij de medisch fotograaf. Zo niet, dan kunt u een afspraak maken of wijzigen via de polikliniekassistente van uw behandelend arts.

Specialisten

Baar, de heer M. van den

Medisch fotograaf