KapselverwijderingAlgemeen

Kapselvorming is een natuurlijk proces dat ontstaat na een borstcorrectie waarbij gebruik is gemaakt van een borstprothese. Kapselvorming is een natuurlijke reactie van het lichaam op vreemd materiaal, de prothese. Rondom de prothese vormt zich een litteken-achtig bindweefsel dat door het lichaam wordt aangemaakt. Kapselvorming zorgt ervoor dat de prothese goed gaat hechten aan het omringende weefsel. Wanneer het lichaam te lang doorgaat met het vormen van kapsel, wordt het te dik en gaat het samentrekken. De borstprothese wordt hierdoor ingeklemd, wordt hard en kan vervormen. Deze vervorming is te zien en kan pijn veroorzaken.

De behandeling van overmatig kapselvorming

De ernst van de overmatige kapselvorming zal van invloed zijn op de behandeling ervan. Het verwijderen van kapsel wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Voorafgaand aan de operatie dient u instructies op te volgen om complicaties en slechte wondgenezing te voorkomen. Deze instructies leest u hier. De operatie wordt uitvoert onder algehele narcose. Meer over narcose leest u hier. De plastisch chirurg maakt (indien mogelijk) een snede ter plaatse van het oude litteken en het kapsel wordt op verschillende plekken ingesneden. Door het insnijden krijgt de prothese meer ruimte. Bij ernstige kapselvorming zal de plastisch chirurg het volledige kapsel verwijderen. Dit is een meer ingrijpende operatie. Om wondvocht af te voeren zullen drains worden geplaatst. De plastisch chirurg hecht de snede. 

Na de operatie komt u bij op de recovery en u wordt verpleegd door onze verpleegkundigen. Na controle van de plastisch chirurg mag u naar huis. De drains worden een dag na de operatie verwijderd. Na een week komt u terug om de hechtingen te laten verwijderen. Deze operatieve behandeling is geen garantie dat er opnieuw overmatig kapsel wordt aangemaakt door het lichaam. Verder bestaat na elke operatie de kans dat er complicaties optreden. Hier leest u meer over complicaties na een operatie.

Consult

Wilt u na het lezen van deze informatie een afspraak met de chirurg, dan kunt u via deze site contact opnemen met een van onze medewerkers. Het consult is vrijblijvend en hiervoor zullen dan ook geen kosten voor worden berekend

Tarieven