Dialyse, of toch maar niet?

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Dialyse, of toch maar niet?

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Dialyse, of toch maar niet?

Geplaatst: 16-1-2017

We zien ze steeds vaker. De kwetsbare, vaak oudere patiënten met nierschade. Het aantal patiënten met chronische nierschade wereldwijd stijgt exponentieel. De oplossing, als er geen kans is op een snelle transplantatie en als de nierfunctie onder een bepaalde waarde zakt, is wereldwijd hetzelfde: nierfunctie vervangende therapie ofwel dialyse.

Elk jaar komen er in ons land zo’n 2.000 dialysepatiënten bij. Drie keer per week naar het ziekenhuis. En een flinke lijst aan medicijnen. Enige tijd geleden sprak ik een patiënt in zijn laatste levensfase. Drie jaar was hij gedialyseerd. Van die tijd had hij meer dan twee jaar in het ziekenhuis doorgebracht. ‘Als ik dat had geweten’, verzuchtte de patiënt.

Het was mijn eigen moeder die mij enkele jaren geleden op het spoor zette om nog eens heel goed naar dit traject te kijken. Ook zij had chronische nierschade, ook zij zat vast aan de dialyse. Ze vroeg zich af of dit nu echt zo moest.
Het leidde er toe dat ik samen met collega Konings van het Catharina Ziekenhuis in 2014 ben gestart met een pilot onder de naam ZORRO. Kern daarvan is dat we de zorg voor nierpatiënten willen optimaliseren en vooral personaliseren. We willen de patiënten beter leren kennen. Niet alleen kijken naar de labuitslagen, maar veel meer naar de mens, naar zijn of haar netwerk, zijn of haar psyche. Van daaruit willen we met de patiënten op een open en eerlijke manier het gesprek aangaan. Wilt u dialyse? Dat kan, maar er zijn misschien ook andere opties.

Deze manier van werken past helemaal in het shared decision making, waarover momenteel veel wordt gesproken. In ons gesprek, met name bij de doelgroep kwetsbare patiënten die geen zicht hebben op transplantatie, bieden we ook de mogelijkheid van een conservatieve behandeling aan. Een behandeling waarbij we ons richten op de bestrijding van de symptomen. Met daarnaast een goede psychische begeleiding en een goede samenwerking met de eerste lijn.

Maar wilt u mij niet behandelen, dan? Natuurlijk willen we dat wel. En natuurlijk is dialyse een mogelijkheid. Maar wat we vooral willen is dat patiënten met nierschade een goede kwaliteit van leven hebben. En die zolang mogelijk houden.

Christopher Susanto
Nefroloog

26828 keer gelezen

Meer Weblogs

  • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

    29-7-2020

    ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

    Lees verder

  • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

    15-6-2020

    Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

    Lees verder

  • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

    1-4-2020

    De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

    Lees verder

Weblog overzicht