Gecombineerde zorg prematuren

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Gecombineerde zorg prematuren

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Gecombineerde zorg prematuren

Geplaatst: 15-9-2016

Zó klein, zo kwetsbaar. Prematuren, te vroeg geboren baby’s, én hun ouders, hebben vaak extra zorg en begeleiding nodig. Die zorg hebben we in ons ziekenhuis, samen met het consultatiebureau, op een andere manier georganiseerd. Het is een mooi voorbeeld van een nieuw samenwerkingsverband in de zorg dat de kwaliteit van die zorg ten goede komt.

Ouders van een te vroeg geboren baby weten vaak niet waar ze precies met hun vraag terecht kunnen. Ze gaan naar het ziekenhuis, de huisarts en het consultatiebureau. Veel afspraken, veel adviezen, maar weinig eenheid. Een jaar geleden zijn we daarom begonnen met de opzet van een nieuw spreekuur voor kinderen die te vroeg (<34 weken) geboren zijn en/of kleiner zijn dan 1500 gram bij geboorte. Tijdens dit spreekuur worden de kinderen niet alleen gezien door de kinderarts, maar ook door de arts van het consultatiebureau, een fysiotherapeut en een logopedist.

Nu dit spreekuur een jaar draait kunnen we zeggen dat we hiermee in een behoefte voorzien. Ouders zijn erg positief. Ze gaan nog wel naar het consultatiebureau, maar zien daar alleen nog maar de verpleegkundige. Het spreekuur in het ziekenhuis duurt anderhalf uur, maar dan heb je wel alles gehad, eventueel zelfs de vaccinaties.
Groot voordeel is ook dat binnen het team breed overlegd wordt over de kinderen en dat sprake is van een eenduidige benadering en/of behandeling. Hierdoor worden ook mildere, maar voor ouders wel relevante problemen sneller en beter beoordeeld en aangepakt.

Het spreekuur en deze nieuwe manier van begeleiding brengt rust bij de ouders van de te vroeg geboren baby’s. Door samen op te trekken hebben we de zorg voor deze kwetsbare groep kinderen én hun ouders verbeterd. Daar zijn we trots op en blij mee!

Claudia van den Camp
kinderarts

Voor meer informatie kijk hier

29305 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Hatsjoe … dag dokter …

  16-1-2020

  Griep is in the air! De wintermaanden brengen kwakkelweer en de gevolgen kennen we. Zelf ziek, kinderen ziek, leraren ziek en ja, ook medewerkers in het ziekenhuis ziek. Erg vervelend allemaal. Grote......

  Lees verder

 • Een wondje aan de teen

  19-11-2019

  Waarom ik klinische geriatrie de meest fantastische afdeling van het Elkerliek vind? Misschien kan ik het vertellen door middel van een klein, maar typisch voorbeeld. Van die oudere man die volledig......

  Lees verder

 • Met één been in het ziekenhuis, met het andere thuis

  11-10-2019

  Tien jaar al, maar toch moeten we nog vaak uitleggen wie we zijn en wat we doen. Palliatief. Voor veel mensen betekent het bijna hetzelfde als terminaal. Dat ligt net even anders. Als palliatief team......

  Lees verder

Weblog overzicht