Gecombineerde zorg prematuren

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Gecombineerde zorg prematuren

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Gecombineerde zorg prematuren

Geplaatst: 15-9-2016

Zó klein, zo kwetsbaar. Prematuren, te vroeg geboren baby’s, én hun ouders, hebben vaak extra zorg en begeleiding nodig. Die zorg hebben we in ons ziekenhuis, samen met het consultatiebureau, op een andere manier georganiseerd. Het is een mooi voorbeeld van een nieuw samenwerkingsverband in de zorg dat de kwaliteit van die zorg ten goede komt.

Ouders van een te vroeg geboren baby weten vaak niet waar ze precies met hun vraag terecht kunnen. Ze gaan naar het ziekenhuis, de huisarts en het consultatiebureau. Veel afspraken, veel adviezen, maar weinig eenheid. Een jaar geleden zijn we daarom begonnen met de opzet van een nieuw spreekuur voor kinderen die te vroeg (<34 weken) geboren zijn en/of kleiner zijn dan 1500 gram bij geboorte. Tijdens dit spreekuur worden de kinderen niet alleen gezien door de kinderarts, maar ook door de arts van het consultatiebureau, een fysiotherapeut en een logopedist.

Nu dit spreekuur een jaar draait kunnen we zeggen dat we hiermee in een behoefte voorzien. Ouders zijn erg positief. Ze gaan nog wel naar het consultatiebureau, maar zien daar alleen nog maar de verpleegkundige. Het spreekuur in het ziekenhuis duurt anderhalf uur, maar dan heb je wel alles gehad, eventueel zelfs de vaccinaties.
Groot voordeel is ook dat binnen het team breed overlegd wordt over de kinderen en dat sprake is van een eenduidige benadering en/of behandeling. Hierdoor worden ook mildere, maar voor ouders wel relevante problemen sneller en beter beoordeeld en aangepakt.

Het spreekuur en deze nieuwe manier van begeleiding brengt rust bij de ouders van de te vroeg geboren baby’s. Door samen op te trekken hebben we de zorg voor deze kwetsbare groep kinderen én hun ouders verbeterd. Daar zijn we trots op en blij mee!

Claudia van den Camp
kinderarts

Voor meer informatie kijk hier

28545 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Écht iedereen is vriendelijk!

  4-12-2018

  Ik moet er toch aan wennen hoor. Ik loop nu een aantal weken in het Elkerliek stage voor mijn opleiding tot verpleegkundige en iedereen, écht iedereen is aardig en vriendelijk! Met een groepje eerstejaars......

  Lees verder

 • Diabeteszorg als je jonge leven verandert

  16-10-2018

  Trots? Ja, eerlijk gezegd zijn we best een beetje trots op de manier waarop de diabeteszorg in het Elkerliek geregeld is. Maar dat wil niet zeggen dan we niet continu op zoek zijn naar mogelijke......

  Lees verder

 • Smakelijk eten! Ook, of juist zéker, in het Elkerliek

  7-8-2018

  Goed en lekker eten. In ons ziekenhuis vinden we het heel belangrijk. Niet voor niets zijn we één van de weinige ziekenhuizen in Nederland waarbij de warme maaltijden nog vers bereid worden in eigen......

  Lees verder

Weblog overzicht