Gecombineerde zorg prematuren

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Gecombineerde zorg prematuren

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Gecombineerde zorg prematuren

Geplaatst: 15-9-2016

Zó klein, zo kwetsbaar. Prematuren, te vroeg geboren baby’s, én hun ouders, hebben vaak extra zorg en begeleiding nodig. Die zorg hebben we in ons ziekenhuis, samen met het consultatiebureau, op een andere manier georganiseerd. Het is een mooi voorbeeld van een nieuw samenwerkingsverband in de zorg dat de kwaliteit van die zorg ten goede komt.

Ouders van een te vroeg geboren baby weten vaak niet waar ze precies met hun vraag terecht kunnen. Ze gaan naar het ziekenhuis, de huisarts en het consultatiebureau. Veel afspraken, veel adviezen, maar weinig eenheid. Een jaar geleden zijn we daarom begonnen met de opzet van een nieuw spreekuur voor kinderen die te vroeg (<34 weken) geboren zijn en/of kleiner zijn dan 1500 gram bij geboorte. Tijdens dit spreekuur worden de kinderen niet alleen gezien door de kinderarts, maar ook door de arts van het consultatiebureau, een fysiotherapeut en een logopedist.

Nu dit spreekuur een jaar draait kunnen we zeggen dat we hiermee in een behoefte voorzien. Ouders zijn erg positief. Ze gaan nog wel naar het consultatiebureau, maar zien daar alleen nog maar de verpleegkundige. Het spreekuur in het ziekenhuis duurt anderhalf uur, maar dan heb je wel alles gehad, eventueel zelfs de vaccinaties.
Groot voordeel is ook dat binnen het team breed overlegd wordt over de kinderen en dat sprake is van een eenduidige benadering en/of behandeling. Hierdoor worden ook mildere, maar voor ouders wel relevante problemen sneller en beter beoordeeld en aangepakt.

Het spreekuur en deze nieuwe manier van begeleiding brengt rust bij de ouders van de te vroeg geboren baby’s. Door samen op te trekken hebben we de zorg voor deze kwetsbare groep kinderen én hun ouders verbeterd. Daar zijn we trots op en blij mee!

Claudia van den Camp
kinderarts

Voor meer informatie kijk hier

30214 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Video-afspraken maken behandelingen op afstand mogelijk

  29-7-2020

  ‘Al jaren wilde ik graag meer doen met video-afspraken. Dit wordt ook wel beeldbellen of consult op afstand genoemd. Dit om efficiënter te werken, maar het past ook bij mijn drang om de zorg te vernieuwen,......

  Lees verder

 • 'Corona-nazorg, een hele uitdaging!'

  15-6-2020

  Elske Berkvens (klinisch fysiotherapeut) en Hester van Groningen (longarts) vertellen hoe het Elkerliek en regionale zorgpartners gezamenlijk een corona nazorgtraject hebben opgezet....

  Lees verder

 • ‘Vliegende kiep’ op de SEH

  1-4-2020

  De komende tijd brengen we een aantal medewerkers uit het Elkerliek in beeld voor wie hun werk sterk veranderd is in deze coronatijd. Als eerst komt Hetty Bouwman aan het woord. Hetty werkt normaal......

  Lees verder

Weblog overzicht