Niet nuchter, nou en?

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Niet nuchter, nou en?

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Niet nuchter, nou en?

Geplaatst: 5-8-2014

Je komt voor een operatie naar het ziekenhuis, maar je wordt naar huis gestuurd. Niet nuchter, geen operatie. Heel vervelend. Voor jou als patiënt, maar eigenlijk voor ons allemaal.

Een operatie is spannend en in ieder geval nooit fijn. Daarbij is het vaak een heel geregel met je werk, gezin, noem maar op. Nóg vervelender is het dus als die operatie niet kan doorgaan. En je later voor een tweede keer terug moet.
Binnen het Elkerliek proberen we mensen op diverse manieren te vertellen dat ze ‘nuchter’ een operatie moeten ingaan. En met nuchter bedoelen we dan niet alleen dat we verwachten dat mensen geen alcohol hebben gedronken, wat sommigen nog wel eens denken.
We vertellen het op het moment dat de operatie gepland wordt. Eerst door de anesthesioloog, daarna door de verpleegkundige. Op de balie staat een groot informatiebord, u krijgt een duidelijke folder mee én een dag voor de ingreep krijgt u zelfs nog een herinnerings-sms waarin het staat.
Ondanks dat zien we gemiddeld elke week (!) een patiënt die niet nuchter op onze afdeling komt en die meestal, na overleg met de anesthesioloog, weer naar huis wordt gestuurd.

We vragen ons op de afdeling wel eens af hoe het mogelijk is dat mensen, ondanks de info, tóch binnenkomen met de mededeling dat ze ‘wel een kopje koffie’ hebben gehad. Waarschijnlijk zien ze het absoluut aanwezige levensgevaar niet, ‘vergeten’ ze het gewoon, of hebben ze de informatie niet goed gelezen of begrepen. Ook denken we dat deze patiënten de gevolgen niet goed kunnen overzien. Want die zijn er zeker wel. Een volledig OK-team, een vrij bed, personeel op de afdeling, al met al betekent dat ene kopje koffie een kostenpost van al gauw enkele duizenden euro’s.

Een operatie die niet doorgaat is erg vervelend. In eerste instantie voor de patiënt zelf, maar eigenlijk voor ons allemaal, omdat het er niet aan bijdraagt dat de zorgkosten in ons land lager worden. Integendeel.

Cadine van Dam
Verpleegkundige Dagbehandeling

54600 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Hatsjoe … dag dokter …

  16-1-2020

  Griep is in the air! De wintermaanden brengen kwakkelweer en de gevolgen kennen we. Zelf ziek, kinderen ziek, leraren ziek en ja, ook medewerkers in het ziekenhuis ziek. Erg vervelend allemaal. Grote......

  Lees verder

 • Een wondje aan de teen

  19-11-2019

  Waarom ik klinische geriatrie de meest fantastische afdeling van het Elkerliek vind? Misschien kan ik het vertellen door middel van een klein, maar typisch voorbeeld. Van die oudere man die volledig......

  Lees verder

 • Met één been in het ziekenhuis, met het andere thuis

  11-10-2019

  Tien jaar al, maar toch moeten we nog vaak uitleggen wie we zijn en wat we doen. Palliatief. Voor veel mensen betekent het bijna hetzelfde als terminaal. Dat ligt net even anders. Als palliatief team......

  Lees verder

Weblog overzicht