Wie is hier nou de specialist?1 januari 0001

De artsen in het ziekenhuis noemen we medisch specialist. Zij hebben zich gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen en weten veel over de behandelingen en de medicatie die bij die aandoeningen horen. Maar realiseert u zich, als u tegenover zo’n arts zit, dat er dan nóg een specialist aan tafel zit? U bent toch zeker uw eigen, persoonlijke specialist! Niemand weet beter wat u belangrijk vindt in uw leven, wat u graag doet, wat u niet wilt missen. Het Elkerliek ziekenhuis vindt dan ook dat beslissingen over uw behandeling moeten worden genomen door twee specialisten: de medisch specialist én de persoonlijk specialist.

De tijd dat de arts na het onderzoek tegen de patiënt zei: ‘dat gaan we doen’, is voorbij. Wij vinden dat goede zorg begint met een goed gesprek. Een gesprek waarin de arts vertelt wat hij (of zij) constateert, waarin hij aangeeft welke behandelmogelijkheden er zijn en wat de voor – en nadelen van die behandelingen zijn. En dan is het uw beurt. Is het helemaal duidelijk of wilt u meer weten? Hoe het herstel verloopt bijvoorbeeld, welke bijwerkingen medicatie heeft, wat u na een eventuele ingreep nog wel of niet meer kunt doen. U wilt een zo compleet mogelijk beeld krijgen.

Daarna gaat u afwegen. Word ik gelukkiger van die ingreep, wil ik iets anders. Wat vind ík, als persoonlijk specialist, belangrijk? Waar kies ik voor?

Het Elkerliek ziekenhuis is een van de elf landelijke koplopers als het gaat om het ‘Samen Beslissen’. We hebben diverse digitale keuzehulpen die u kunnen helpen bij het maken van een goede afweging, we scholen en trainen onze artsen in het voeren van gesprekken, we maken gespreksopnamen om samen te kijken hoe het beter kan. Samen beslissen: wij moesten er even aan wennen, maar voor ons wordt het steeds gewoner. Voor u ook?

Ans Hendrikx
Projectleider Samen Beslissen Elkerliek ziekenhuis