Vaatkeurmerk is binnen!1 januari 0001

Het Vaatkeurmerk is weer binnen! Al sinds de invoering van dit kwaliteitskeurmerk behoort ons ziekenhuis tot de gelukkigen die dit, door de patiëntenvereniging uitgereikte keurmerk ontvangen. Mooi? Ja, natuurlijk is dat mooi. We vinden het belangrijk om aan de gestelde criteria te voldoen, maar aan de andere kant zijn wij niet zo van de ‘lintjes en keurmerken’. Onze patiënten moeten vooral tevreden zijn en onze kwalitatieve zorg moet aanwijsbaar hoog zijn. Daar gaat het om.

Het klinkt misschien niet al te bescheiden, maar ik durf te zeggen dat de kwaliteit van de vaatzorg in het Elkerliek ziekenhuis bijzonder hoog is. Mooi voorbeeld daarvan is dat wij een van de weinige ziekenhuizen in ons land zijn die bij de ingreep in de halsslagader een volledig complicatieloos rapport kunnen overleggen. Ook op de andere gebieden, bijvoorbeeld het beperkte aantal amputaties bij perifeer vaatlijden en de diabetische voet, scoren we goed en dat is knap, zeker gezien het nagenoeg volledige palet aan ingrepen waarvoor mensen bij ons terecht kunnen.

Het Vaatkeurmerk en vooral de hoge cijfers die we scoren bij onze eigen patiënttevredenheidsonderzoeken, stemmen ons tot tevredenheid. Maar van achterover leunen is geen sprake. De hoge kwaliteit die we leveren, kunnen we alleen vasthouden als we harmonieus blijven samenwerken in onze betrokken en gemotiveerde teams. Belangrijkste blijft in mijn ogen echter dat we iedere keer weer de mens achter elke patiënt zien. We behandelen mensen. Mensen die de pech hebben dat ze tijdelijk patiënt worden en mensen die erop mogen rekenen dat ze van ons de best mogelijke behandeling krijgen. Het Vaatkeurmerk aan de muur laat zien dat de landelijke patiëntenvereniging daar alle vertrouwen in heeft. Het is aan ons om dat vertrouwen nooit te beschamen.

Guido Stultiëns
Vaatchirurg