ActueelDag van de Beroerte: voorkom en herken een beroerte

2 mei 2016

Herken een beroerte

Dinsdag 10 mei 2016 is de Dag van de Beroerte. Op die dag wordt extra aandacht gevraagd voor beroerte, ook wel CVA genoemd. Een beroerte is een hersenbloeding of herseninfarct. Per jaar krijgen ruim 40.000 mensen te maken met een beroerte. Bijna iedereen kent wel iemand met een beroerte in zijn omgeving. Een beroerte is in Nederland de grootste oorzaak van (blijvende) invaliditeit en onder vrouwen doodsoorzaak nummer één.

Gevolgen kunnen uitval van lichaamsfuncties zijn, zoals verlamming of spraakproblemen. Maar ook karakter- en gedragsverandering is een veel voorkomend gevolg. De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor de getroffenen, maar ook voor hun partners en omgeving. Een beroerte kan iedereen overkomen. Van het ene op het andere moment kun je een ander
mens zijn.

Voorkomen van een beroerte
Een beroerte heeft ingrijpende gevolgen voor het leven. Een gezonde levensstijl kan het risico op het krijgen van een beroerte een stuk verminderen. Dus iets meer letten op de kilo’s, stoppen met roken en matig gebruik van alcohol, kan helpen.
Herkennen van een beroerte Hoe eerder een beroerte wordt herkend, hoe groter de kans op herstel. Bij een herseninfarct kan door een behandeling binnen 4 ½ uur soms worden voorkomen dat een onherstelbare hersenbeschadiging optreedt. Daarom belt u bij de volgende signalen direct 112:

  • mond: de mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden
  • arm: een arm of been is verlamd
  • spraak: de spraak is onduidelijk

Samenwerking in zorg voor beroerte
Het Elkerliek ziekenhuis, Quartz, de Zorgboog, Savant Zorg, Blixembosch, gespecialiseerde therapeuten en huisartsen werken in de regio Helmond met elkaar samen in Ketenzorg CVA. Die samenwerking is gericht op het beperken van schade door een beroerte en een zo goed mogelijk herstel. Door deze nauwe samenwerking kunnen mensen met een beroerte rekenen op de best mogelijke zorg en behandeling. Meer informatie over beroerte vindt u op www.quartztransmuraal.nl/beroerte-CVA.

Meer nieuws