Actueel

U bevindt zich hier: Home | Actuele informatie over het coronavirus

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Actuele informatie over het coronavirus

Hieronder leest u alle updates die betrekking hebben op het coronavirus, voor zover deze relevant zijn voor patiënten en bezoekers van het Elkerliek ziekenhuis. Voor algemene informatie over het virus verwijzen we u graag naar het RIVM/corona of naar het speciale informatienummer van de overheid, telefoonnummer 0800 1351. 

Actuele meldingen

donderdag 11 juni 2020 18:33:44

Verruiming bezoekregeling Centrum Geboorte & Gezin en afdeling Kind en Jeugd

Vanaf 11 juni hebben we de bezoekersregeling voor het Centrum voor Geboorte & Gezin en de afdeling Kind en Jeugd verruimd. De afspraken in de rest van het ziekenhuis (andere afdelingen/poliklinieken) veranderen niet.

Centrum voor Geboorte & Gezin
Bij de bevalling mogen maximaal 2 personen aanwezig zijn: de partner en nog 1 ander persoon.
Tussen 18.00 en 20.00 uur zijn in totaal drie bezoekers welkom. Dit is inclusief de partner. Dus als de partner aanwezig is, zijn er nog 2 andere personen uit de directe omgeving welkom. Wisseling van personen binnen deze bezoektijd is niet toegestaan.

Afdeling Kind & Jeugd
Tussen 18.00 en 20.00 uur zijn in totaal drie bezoekers welkom. Dit is inclusief de ouders/verzorgers. Dus als beide ouders/verzorgers aanwezig zijn, is er nog 1 andere persoon uit de directe omgeving welkom. Wisseling van personen binnen deze bezoektijd is niet toegestaan.


dinsdag 2 juni 2020 13:07:21

Een grote groep patiënten heeft een sms ontvangen met de vraag of zij online via MijnElkerliek hun gegevens willen aanvullen. Heel veel mensen bellen hierover naar het ziekenhuis. Dit leidt tot een ernstige overbelasting van onze telefooncentrale. Daardoor kunnen patiënten met dringende vragen ons niet kunnen bereiken. Daarom ons dringende verzoek om hierover niet te bellen naar het ziekenhuis. De gegevens kunt u online controleren en indien nodig daar aanpassen. Dank u wel voor uw medewerking.

Door het grote aantal patiënten dat onze website probeert te bezoeken, is ook de website enigszins overbelast. We willen u daarom vriendelijk verzoeken om in de loop van de week uw gegevens te controleren en indien nodig aan te passen.


dinsdag 2 juni 2020 09:16:43

De KPN telefoonstoring lijkt inmiddels opgelost. Het ziekenhuis is weer op de normale manier bereikbaar.


vrijdag 29 mei 2020 22:10:03

In verband met een storing bij KPN is het Elkerliek ziekenhuis telefonisch niet bereikbaar voor mensen die bellen met een KPN abonnement (zowel vaste als mobiele nummers). Vanuit het ziekenhuis kan wel naar buiten worden gebeld en ook het interne telefoonnetwerk werkt zoals het hoort.  

Als u het Elkerliek telefonisch wilt bereiken kunt u dit het beste doen via een telefoon met een andere provider dan KPN. We hopen vanzelfsprekend dat deze storing door KPN snel opgelost zal zijn.


dinsdag 26 mei 2020 12:03:52

Oproep aan alle patiënten! Vul uw e-mailadres en telefoonnummer in MijnElkerliek in en geef het Elkerliek toestemming om uw gegevens met andere zorgaanbieders te delen.

Het Elkerliek heeft de afgelopen tijd veel ervaring opgedaan met telefonische afspraken, videobellen en e-consults. Het Elkerliek ziet kansen om in het ‘nieuwe normaal’ naast zorg in het ziekenhuis ook zorg op afstand te blijven bieden. Uw juiste contactgegevens zijn daarom van groot belang. Ga naar www.elkerliek.nl/mijnelkerliek.nl. Check daar uw e-mailadres, telefoonnummer en geef toestemming. Hartelijk dank!


woensdag 20 mei 2020 15:37:09

Elkerliek en CZ bekrachtigen duurzame coalitie met workshop zorgvernieuwing.

Samenwerking draagt bij aan toekomstbestendige zorg in de regio    

Op 20 mei 2020 was zorgverzekeraar CZ in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond om deel te nemen aan een brainstorm over het versnellen van de gezamenlijke ambities op gebied van zorgvernieuwing. Zo brachten het Elkerliek en CZ in de praktijk wat ze al eerder met elkaar waren overeengekomen. Eerder dit jaar werd namelijk een overeenkomst gesloten om samen een zogenoemde duurzame coalitie te vormen en de samenwerking de komende vijf jaar te intensiveren. Met de financiële afspraken in deze overeenkomst is een totaal bedrag van meer dan een half miljard euro gemoeid. 

Lees verder


maandag 18 mei 2020 16:30:38

Hulp van patiënt onmisbaar bij een corona-proof Elkerliek ziekenhuis

Er is een grote maatschappelijke verandering als gevolg van de corona-pandemie. Dit heeft grote gevolgen in de hele zorgsector en dus ook in het Elkerliek. We hebben daarom verschillende maatregelen genomen. Zo zijn wachtruimtes en spreekkamers aangepast om voldoende afstand te kunnen houden. Er gaan een aantal zaken anders dan voorheen, om het ziekenhuis corona-proof te maken. De medewerking van patiënten is hierbij onmisbaar. De maatregelen waar patiënten zich aan moeten houden, worden vooraf persoonlijk toegestuurd. 

Lees verder


woensdag 13 mei 2020 19:53:52

Versoepeling corona-maatregelen voor verloskunde

De Brabantse verloskundigen en ziekenhuizen streven ernaar om partners op korte termijn weer aanwezig te laten zijn tijdens de 20-weken echo. De eerstelijns echocentra en echoafdelingen van ziekenhuizen zullen met zwangeren communiceren per wanneer dit weer mogelijk is. Partners kunnen echter nog niet bij elk consult en bij elke echo aanwezig zijn. Ook is er nog geen extra persoon toegestaan bij bevallingen in het ziekenhuis. Lees volledige bericht »


woensdag 13 mei 2020 19:44:28

We vragen iedereen met klem om zelf geen contact op te nemen met het ziekenhuis, bijvoorbeeld om navraag te doen over het doorgaan van een afspraak of over de termijn waarop een afspraak ingepland kan worden. Alleen als expliciet gevraagd is om zelf telefonisch contact met ons op te nemen, kun je dat uiteraard gewoon doen. Deze werkwijze is nodig om onze telefoonlijnen niet onnodig te belasten. Op die manier blijven we telefonisch bereikbaar, voor de gevallen waarbij dat écht nodig is!

Een medewerker van het ziekenhuis belt elke patiënt op om een afspraak in te plannen óf om te laten weten dat een afspraak doorgaat. Patiënten worden ook gebeld als hun afspraak niet doorgaat. Dan wordt deze bijvoorbeeld omgezet naar een telefonisch consult of een uitgesteld naar een later moment.

Vraagt u zich af of uw afspraak wel of niet door zal gaan? Wilt u weten wanneer u bij ons terecht kunt? Bel ons niet! U wordt vanzelf gebeld, maar er kan wat tijd overheen gaan.


dinsdag 12 mei 2020 11:37:02

Patiënten kunnen bij de bloedafnameposten uitsluitend op afspraak bloed komen prikken. Op de pagina www.elkerliek.nl/bloedafname kunnen patiënten een afpraak maken. Zo voorkomen we volle wachtkamers en maken we de anderhalve meter afstand mogelijk. Er zijn nog slechts een beperkt aantal bloedafname locaties geopend. Wanneer u hier naartoe komt, houd dan rekening met onderstaande maatregelen.


maandag 11 mei 2020 15:57:11

De poliklinieken in Asten en Gemert blijven tot 1 september gesloten om de kans op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Het Elkerliek neemt telefonisch contact op met patiënten die de komende tijd een afspraak hebben staan op deze locatie. Deze patiënten krijgen een telefonisch consult of er wordt een nieuwe afspraak in Helmond of Deurne ingepland. Bloedafname gaan in Asten en Gemert nog wel door.


vrijdag 8 mei 2020 16:13:07

Reguliere ingang spoedpost Elkerliek weer toegankelijk voor alle spoedzorg

Sinds vandaag kunnen alle patiënten die spoedzorg nodig hebben weer de reguliere ingang van de spoedpost gebruiken. Deze ingang is 24 uur per dag geopend en te bereiken via de Wesselmanlaan.

De ingang van de spoedpost is uitsluitend bedoeld voor patiënten die komen voor de spoedeisende hulp, verloskamers, eerste harthulp of de huisartsenpost. Bij de huisartsenpost kunnen vanaf nu ook weer reguliere/ niet-corona(verdachte) patiënten terecht. Deze patiënten werden de afgelopen periode verwezen naar het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.

Onmisbare hulp van regionale ondernemers
Vanwege de afname van het aantal coronapatiënten heeft de spoedeisende hulp weer voldoende aan de reguliere capaciteit. Daarom zijn de tijdelijke mobiele units weggehaald. Deze units zorgden in de afgelopen coronaperiode voor extra ruimte wat noodzakelijk was. In de eerste unit werd de eerste screening van spoedpatiënten uitgevoerd, werden er longfoto’s gemaakt en soms ook bloedafname. In de tweede unit was er ruimte om extra SEH-bedden te creëren. De units (met alle toebehoren, zoals een rolstoel- en brancard-vriendelijke entree en een verbindingsplatform) werden beschikbaar gesteld door diverse regionale ondernemers, waaronder Movico en Gigant International. Dankzij hun belangeloze hulp kon het Elkerliek de afgelopen periode de capaciteit van de spoedeisende hulp uitbreiden en de reguliere en corona(verdachte) patiëntenstroom goed van elkaar scheiden.


maandag 4 mei 2020 19:16:06

Vanwege de afname van het aantal coronapatiënten is het niet langer noodzakelijk om de eerste screening van spoedpatiënten uit te voeren in een aparte mobiele unit. Deze screeningsunit, die dankzij de hulp van diverse regionale ondernemers ingezet kon worden, is daarom sinds vorige week niet meer in gebruik.

De eerste screening wordt nu gedaan bij de reguliere ingang van de spoedeisende hulp. Als een patiënt corona-verdacht of corona-positief is, dan wordt deze direct naar een speciaal daarvoor ingerichte behandelkamer gebracht. Patiënten die geen corona(verdenking) hebben, worden via de hoofdingang aan de Wesselmanlaan naar de mini-spoedpost geleid. Zo voorkomen we dat zij in aanraking komen met corona-verdachte of -positieve patiënten. Sinds vorige week gebruikt de ambulance ook weer de reguliere in- en uitgang. Zij komen daar via de route zoals die gebruikelijk was voor de corona-uitbraak.


vrijdag 24 april 2020 21:20:42

Heeft u binnenkort een afspraak in het ziekenhuis? Dan gaan een aantal zaken net wat anders dan u gewend bent. Er zijn namelijk verschillende maatregelen genomen om de kans op verdere verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. We vragen uw medewerking om uw bezoek aan het ziekhuis voor uzelf, onze medewerkers en andere patiënten zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen.

We hebben daarom een overzicht gemaakt van de belangrijkste maatregelen om te komen tot een corona-proof ziekenhuisbezoek.


donderdag 23 april 2020 15:46:19

Elkerliek start reguliere zorg weer stapsgewijs op.

De afgelopen periode hebben we veel patiënten met corona in het Elkerliek opgevangen. Een groot aantal artsen en verpleegkundigen van de poliklinieken moest toen bijspringen op de corona-afdelingen, spoedeisende hulp en op de Intensive Care (IC). Doordat het aantal coronapatiënten met corona daalt, is deze extra inzet is de laatste weken veel minder nodig. Het is belangrijk dat nu ook de reguliere zorg zo snel mogelijk wordt opgestart, want langer uitstel van bepaalde behandelingen kan leiden tot ernstige complicaties. De Brabantse ziekenhuizen trekken hierin gezamenlijk op.  Lees verder »

dinsdag 14 april 2020 11:16:46

Een ziekenhuisopname in verband met corona heeft voor patiënten grote impact. Om ervoor te zorgen dat deze patiënten ook na ontslag uit het ziekenhuis de juiste zorg, aandacht en ondersteuning krijgen, heeft het Elkerliek ziekenhuis een ‘corona nazorgtraject’ opgezet.

Zo houdt het ziekenhuis na ontslag frequent contact met de patiënt om te kunnen signaleren of er problemen spelen, waarvoor aanvullende zorg van belang is. Daarnaast geeft het nazorgtraject  patiënten houvast met behulp van een special ontwikkelde corona nazorg app. Deze app biedt ondersteuning op afstand. Zo krijgt men via de app informatie, praktische tips en oefeningen om het herstel te ondersteunen. Ook geeft de app inzicht wanneer het raadzaam is om hulp in te schakelen.

Na ontslag uit het ziekenhuis krijgt de patiënt eerst even de gelegenheid om thuis te wennen aan de nieuwe situatie en te ervaren waar hij tegenaan loopt. Ongeveer twee weken na het ontslag is er het eerste telefonische contact met de patiënt. Een medewerker van de afdeling revalidatie neemt dan een korte vragenlijst met de patiënt door. Op basis daarvan krijgt de patiënt vervolgens advies op maat óf we verwijzen hem voor de juiste begeleiding naar één van onze zorgpartners in de regio, zoals een diëtist, logopedist, ergotherapeut, fysiotherapeut, psycholoog of geestelijk verzorger. Zo kan deze zorg zo dicht mogelijk bij huis worden geboden. Zijn de problemen complex of multidisciplinair? Dan komt ook de revalidatiearts en/of longarts vanuit het ziekenhuis in beeld. Een maand later wordt er nogmaals contact met de patiënt opgenomen. Men bespreekt met de patiënt hoe het gaat, controleert of de juiste behandelingen zijn ingezet (of wellicht al zijn afgerond) en geeft waar nodig nog aanvullend advies.

Het hele nazorgtraject is volledig op de persoonlijke behoefte van de patiënt afgestemd. “Zo proberen we patiënten te ondersteunen bij het verdere herstel en ook na de opname in het ziekenhuis voor de patiënt klaar te staan”, aldus Elske Berkvens, fysiotherapie-wetenschapper in het Elkerliek.


maandag 6 april 2020 14:00:53

In de Elkerliek behandelapp vind je sinds een paar weken ook informatie over het coronavirus. De app bevat bijvoorbeeld een handige tool om je gezondheid te testen, algemene informatie over het coronavirus en oefeningen voor patiënten die in het ziekenhuis liggen. Een van deze oefeningen is een ademhalingsoefening. Ook een aanrader voor mensen die thuis zijn en ademhalingsklachten hebben.

De app is te downloaden in de Apple Store (IOS) en Play Store (Android) onder de naam Elkerliek behandelapp. Kies in het keuzemenu het zorgpad “corona informatie”


vrijdag 3 april 2020 11:06:04

Wat ontvangen we veel kaarten, geschenken en andere hartverwarmende acties. En al deze mooie initiatieven blijven maar komen. Graag willen we je vragen om zulke acties te melden door een mail te sturen naar samensterk@elkerliek.nl. Zo kunnen we zorgen voor een goede verdeling, verspreiding en timing. Het zou jammer zijn als jouw mooie actie niet op de juist plek komt. En vooral: heel erg bedankt! (Kaartjes hoeven natuurlijk niet aangemeld te worden... die komen altijd goed terecht)


dinsdag 31 maart 2020 10:20:37

Tip: Via kindenzorg.nl is veel informatie te vinden voor gezinnen met een zorgenkind en het coronavirus.


dinsdag 31 maart 2020 09:41:38

Ben je op dit moment zwanger? Logisch dat je je dan afvraagt hoe het dan gaat als je in deze tijd gaat bevallen. Via de website van JijWij is er specifiek voor jou informatie beschikbaar gemaakt, waardoor je wat meer houvast hebt.


maandag 30 maart 2020 20:37:35

Op dit moment vinden veel afspraken telefonisch of in de vorm van een e-consult plaats. Afspraken die normaal gesproken op de polikliniek zijn. Sommige afspraken, die echt niet anders kunnen, gaan nog wel in het ziekenhuis door. Uiteraard vragen we patiënten alleen om te komen wanneer zij geen last hebben van kortademigheid, hoesten of koorts. In eerste instantie was deze maatregel tot 6 april. Het Elkerliek verlengt dit nu tot 27 april. Ook vinden er tot 27 april minder operaties plaats. Patiënten wie dit betreft worden op korte termijn gebeld. Het is niet nodig om zelf contact met het ziekenhuis op te nemen. Dit bericht geldt ook voor de locaties in Asten, Deurne en Gemert.

Let op: is uw afspraak niet afgezegd? Dan gaat de afspraak gewoon door op de afgesproken tijd en locatie.


donderdag 26 maart 2020 21:10:19

Er is tijdelijk een andere ingang voor onze spoedeisende hulp (SEH). Deze ingang is geopend tussen 08.00 en 22.00 uur. Na 22.00 uur kunnen patiënten zich melden bij de (reguliere) receptie van de SEH.

De nieuwe ingang is via een mobiele unit. Hier vindt screening op mogelijke besmetting met het coronavirus plaats. Als daaruit geen verdenking blijkt, dan wordt de patiënt via een alternatieve route buitenom het ziekenhuis ingeleid. Zo kunnen zij naar een mini-spoedpost, de afdeling radiologie, de eerste harthulp of het Centrum voor Geboorte en Gezin, zonder dat ze in aanraking komen met corona-verdachte of positieve patiënten.

Patiënten waarbij bij wel een verdenking op besmetting bestaat, worden via de mobile unit naar binnen geleid. In de mobiele unit is bovendien een tweede ruimte waar - indien nodig - het huidige aantal SEH-bedden uitgebreid kan worden met vijf extra bedden.


dinsdag 24 maart 2020 15:20:54

Ook onze Intensive Care gaat terug naar 1 bezoekuur per dag. Het bezoekuur is van 15.00 - 16.00 uur. Bij terminale zorg zijn andere afspraken van toepassing. Dit gaat in overleg met de medewerkers van de afdeling.


dinsdag 24 maart 2020 15:10:23

Wat een overweldigende hoeveelheid reacties hebben we ontvangen die graag een helpende hand bieden voor het Elkerliek. De reacties zijn hartverwarmend! Iedereen die zich heeft aangemeld willen we hiervoor hartelijk danken!

Vanwege de grote aantallen aanmeldingen, zoeken we op dit moment zoeken geen nieuwe vrijwilligers zonder BIG-registratie meer. Mocht deze situatie veranderen, dan zullen we opnieuw een oproep plaatsen via ons liveblog en social media.

Zorgmedewerkers met een BIG-registratie zijn nog altijd heel erg welkom! Zij kunnen zich aanmelden via onze Aanmeldpagina voor BIG-geregistreerden.


zaterdag 21 maart 2020 14:59:30

Vanaf zondag, 22 maart, is er in het Elkerliek nog slechts één bezoekuur per dag. Dit (ingekorte) bezoekuur is dagelijks van 19.00 - 19.45 uur. Er is dan maximaal één bezoeker per patiënt toegestaan.

Bij terminale zorg kunt u een patiënt wel op andere momenten bezoeken, dit gaat in overleg met de betreffende afdeling. Voor de afdelingen Intensive Care, Kind & Jeugd en het Centrum voor Geboorte en Gezin gelden andere bezoektijden en richtlijnen (zie bezoekersinformatie).


zaterdag 21 maart 2020 10:12:41

Om ruimte te creëren op onze Intensive Care (IC), zijn vrijdag 3 patiënten overgeplaatst naar IC's bij andere ziekenhuizen. Dit verliep via het landelijke schakelpunt van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). 

Daarnaast zijn ook patiënten vanuit onze klinische afdelingen overgeplaatst. Ook deze overplaatsingen geven meer ruimte voor het opnemen patiënten met een coronabesmetting. Bij deze overplaatsingen hebben we heel goed samen kunnen werken met ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

De overplaatsingen zijn goed verlopen.


vrijdag 20 maart 2020 20:43:29

Gaat u op bezoek bij iemand in ons ziekenhuis, dan vragen we u om geen bloemen mee te nemen. Steeds meer afdelingen worden ingericht als corona-afdeling. Daardoor moeten we patiënten momenteel vaker dan normaal verplaatsen. Door te kiezen voor een makkelijk verplaatsbaar alternatief, helpt u mee om onze zorgverleners wat te ontlasten. Dank u wel voor uw begrip!


vrijdag 20 maart 2020 17:52:03

Vanwege het coronavirus stopt de polikliniek Oogheelkunde in Deurne vanaf maandag 23 maart tijdelijk met de reguliere oogoperaties. De betreffende patiënten zijn afgebeld. Spoedoperaties vinden er nog wel plaats.


donderdag 19 maart 2020 17:47:02

Vandaag is onze IC-capaciteit uitgebreid van 10 naar 12 beademingsplekken. Deze uitbreiding is onderdeel van een groot aantal maatregelen die wij nemen om ons voor te bereiden op de toename die we verwachten in het aantal coronapatiënten.


donderdag 19 maart 2020 17:07:16

Elkerliek zoekt hulp!
Binnen het Elkerliek zetten we momenteel alles op alles om goede zorg te blijven bieden aan alle patiënten in ons ziekenhuis. De situatie doet een enorm beroep op de inzet van al onze zorgprofessionals. Vanwege grote toestroom van patiënten die we verwachten, zijn wij op zoek naar vrijwillige handen om hierbij te helpen en te ondersteunen.

We zoeken zorgprofessionals met een geldige BIG-registratie, die kunnen meedraaien in onze directe patiëntenzorg. Graag ontvangen we jouw aanmelding:

  • Ik bied hulp als zorgprofessional

Na de enorme hoeveel hartverwarmende reacties en aanmeldingen, zoeken we op dit moment geen nieuwe vrijwilligers zonder BIG-registratie meer. Mocht deze situatie veranderen, dan zullen we opnieuw een oproep plaatsen via ons liveblog en social media.

Namens al onze medewerkers alvast heel erg bedankt voor je betrokkenheid!


donderdag 19 maart 2020 10:49:54

We krijgen veel patiëntvragen over medicatie die afweer onderdrukkend is en de huidige COVID-19 pandemie. In dit bericht leggen we patiënten uit hoe ze hiermee om moeten gaan. Een deel van deze medicijnen heeft als bijwerking een verminderde weerstand. Het voorkomen van een besmetting is daarom de eerste prioriteit. Met veel soorten medicatie kan gewoon doorgegaan worden, maar niet met alle.

Details over dit onderwerp leest u in het bericht info afweer onderdrukkende medicatie en corona, dat is opgesteld door de medisch specialisten van onze afdelingen Dermatologie, Interne Geneeskunde, MDL, Reumatologie en Cardiologie.


woensdag 18 maart 2020 19:21:07

Een dringende oproep aan alle bezoekers van ons ziekenhuis: Neemt u alstublieft geen veiligheidsbrillen, mondkapjes, desinfectiegel en andere beschermingsmaterialen mee naar huis! Deze beschermingsmiddelen zijn schaars en ze zijn absoluut noodzakelijk om onze medewerkers en patiënten te beschermen en om de juiste zorg te kunnen blijven bieden aan coronapatiënten.

De oproep geldt ook voor gebruikte materialen. We hebben deze echt hard nodig om ze te kunnen desinfecteren en hergebruiken.


woensdag 18 maart 2020 17:00:19

Regelmatig komen er vragen binnen over het coronavirus en kinderen. Wilt u hier meer over weten? Dan verwijzen we u graag naar de informatie van de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).


woensdag 18 maart 2020 11:48:53

Vanaf vandaag breiden we het aantal beademingsplaatsen op onze IC uit van 8 naar 10 plekken. Op al deze plekken kunnen we patiënten opvangen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus.

Daarnaast zijn er buiten de IC op dit moment 10 isolatiekamers beschikbaar voor het opnemen van patiënten, die verdacht worden van een coronabesmetting. Hier verblijven zij in afwachting van de testresultaten. Zodra de testuitslag bekend is, wordt de patiënt ofwel overgeplaatst naar een corona-afdeling ofwel op een andere, 'reguliere' afdeling ondergebracht.

Tot op heden konden we via onze corona-afdeling 23 positieve patiënten in isolatie verplegen. Dit aantal beschikbare bedden wordt in de loop van vandaag bijna verdubbeld naar 42.


dinsdag 17 maart 2020 19:56:18

Voor bloedafname kunt u voorlopig terecht op een beperkt aantal prikposten. Het kan dus zijn dat u niet tijdelijk terecht kunt bij uw dichtstbijzijnde bloedafname post. We vragen u om niet naar deze prikposten te komen wanneer u koorts heeft of wanneer u hoest. In die gevallen kunt u het beste telefonisch overleggen  met uw huisarts wat in uw geval de alternatieven zijn.

Als u voor bloedafname naar Elkerliek Deurne komt of naar Vita_liek in Helmond, maak dan via www.elkerliek.nl/bloedprikken een afspraak. Zo vermijdt u lange wachttijden.


dinsdag 17 maart 2020 09:51:03

We willen aan u vragen om op dit moment zelf geen online afspraken via MijnElkerliek te maken. We houden op dit moment graag zelf de regie in het maken van de afspraken, zodat ze telefonisch of op een geschikt moment plaats kunnen vinden. Zeer binnenkort wordt in MijnElkerliek ook technisch de mogelijkheid voor het maken van afspraken uitgezet. Alvast bedankt voor uw begrip!


maandag 16 maart 2020 17:27:35

Bent u op bezoek geweest bij een patiënt die op een isolatiekamer ligt? En heeft u per ongeluk een beschermbril meegenomen? Neem bij uw volgende bezoek graag deze bril weer mee. Het is de bedoeling dat u de bril na gebruik op de kamer of afdeling van de patiënt achterlaat, zodat ze na desinfectie door de verpleegkundige hergebruikt kunnen worden. De beschermingsmiddelen zijn namelijk schaars.


maandag 16 maart 2020 17:15:41

Vanaf vandaag, 16 maart, is de polikliniek in Asten tijdelijk gesloten, dit in verband met het tegengaan van verspreiding van het coronavirus.

Het Elkerliek neemt telefonisch contact op met patiënten die de komende tijd een afspraak hebben staan op deze locatie. De afspraken gaan in elk geval tot en met 6 april niet door. Dit geldt ook voor de polikliniek in Gemert. Op beide locaties kunt u nog wel terecht voor bloedafname.


maandag 16 maart 2020 16:15:20

Momenteel is de wachttijd om het Elkerliek telefonisch te bereiken heel erg lang. Heeft u binnen 2 dagen een afspraak? Bel ons dan niet om te vragen of uw afspraak wel of niet doorgaat. Als een afspraak geannuleerd wordt, of omgezet wordt naar een telefonisch consult, dan bellen wij u! Patiënten die niet gebeld zijn, kunnen er vooralsnog vanuit gaan dat hun afspraak gewoon doorgaat. Door hier gehoor aan te geven, helpt u mee aan het ontlasten van medewerkers in het Elkerliek!

Heeft u koorts, hoesten u of heeft u andere luchtwegklachten en wilt u daarom uw afspraak afzeggen? Dan willen we u vragen om juist wél telefonisch contact met ons op te nemen. Ook patiënten die een afspraak willen maken voor een eerste consult vragen we om ons vooral te bellen. Excuses dat u mogelijk wat langer moet wachten dan normaal.


maandag 16 maart 2020 11:34:08

Vanaf maandag 16 maart 13.00 uur zijn in het Elkerliek het bezoekersrestaurant en de koffiebar gesloten. Daarmee sluiten we aan bij de nieuwe landelijke maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland. Bezoekers die noodgedwongen langdurig in het ziekenhuis moeten zijn kunnen bij de voedingsassistente van de afdeling broodjes bestellen en afrekenen met de pinpas.


zondag 15 maart 2020 11:09:35

Zoals we hieronder al eerder melden: De ontwikkelingen gaan snel en toch steeds anders dan voorspeld. Dit betekent dat we ons moeten voorbereiden op een potentiele maximale inzet in de acute as. Dit in de wetenschap dat experts niet kunnen voorspellen wanneer en in welke omvang dit ons ziekenhuis zal treffen. De huidige situatie vraagt om een set van expliciete maatregelen. We hebben dit weekend onze IC capaciteit verruimd van 6 naar 8, op weg naar uitbreiding naar 12 bedden later deze week. Voor deze uitbreiding zal inzet van anesthesiemedewerkers en anesthesiologen noodzakelijk zijn. Dit gefaseerde plan zal leidend zijn voor de OK bezetting. Daarmee kan het niet anders dan dat de electieve programma’s op de OK worden afgeschaald. Dit vraagt ook van onze patiënten flexibiliteit en begrip voor de omstandigheden.


zondag 15 maart 2020 11:08:22

Spoedzorg (ook anders dan ‘corona-zorg’) blijft het Elkerliek gewoon leveren. Daarmee blijven we de acute zorg voor allerlei andere zaken die we nu ook doen (denk aan hartinfarcten, immunosuppressieve therapieën bij reuma, traumata e.d.) leveren. Ook de zwangere vrouwen die willen/gaan bevallen, kunnen hier bevallen met alle goede zorg die zij nodig hebben. Ook de oncologische behandelingen worden voortgezet.


zondag 15 maart 2020 11:07:03

Ten aanzien van onze capaciteit op poliklinieken wordt van onze dokters gevraagd deze kritisch te screenen. Steeds 2 dagen vooruit. Voor u als patiënt geldt: Wie echt moet komen, komt. Wanneer het niet nodig is om te komen, willen we dat u niet komt, om daarmee te voldoen aan de oproep tot sociale onthouding. Toch willen we u wel zorg blijven leveren. Daarom maken graag met u een afspraak voor een telefonisch en/of digitaal consult. U krijgt van ons instructie als dit aan de orde is.  Mocht u zelf besluiten niet te willen komen, laat u ons dat dan a.u.b. telefonisch weten.

Deze situatie vraagt veel begrip van ons allen; van onze medewerkers en van u als bezoeker en/of patiënt. We zijn steeds goed voorbereid in het Elkerliek.


donderdag 12 maart 2020 20:35:36

Vanaf 12 maart kunnen patiënten en bezoekers via de hoofdingang aan de Wesselmanlaan alleen nog het ziekenhuis binnengaan, als zij geen klachten vertonen die gerelateerd zouden kunnen zijn aan een besmetting met het coronavirus (koorts en/of hoesten of kortademigheid). Hiermee sluiten we aan bij de landelijke instructies waartoe de overheid heeft opgeroepen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Patiënten met een afspraak die koorts hebben en/of moeten hoesten of kortademig zijn, wordt gevraagd zich te melden bij de receptie van de SEH. Daar wordt beoordeeld of acute medische zorg noodzakelijk is. Zo ja, dan wordt de patiënt binnengelaten, voorzien van beschermingsmaterialen. Zo nee, dan wordt gevraagd aan de patiënt om zijn afspraak telefonisch af te zeggen en eventueel opnieuw in te plannen.

Bezoekers met dergelijke klachten, wordt verzocht huiswaarts te gaan.


donderdag 12 maart 2020 20:35:10

We zien op dit moment dreigende knelpunten in de spoedzorg. Om ervoor te zorgen dat de acute zorg beschikbaar blijft, zeker in tijden met steeds meer influenza- en corona-positieve patiënten, zijn er meer menskracht en materialen nodig dan normaal. Daarom annuleert het Elkerliek de komende periode een deel van de geplande operaties. Patiënten wie dit betreft worden op korte termijn gebeld. Het is niet nodig om zelf contact met het ziekenhuis op te nemen.


donderdag 12 maart 2020 20:08:59

Patiënten die besmet zijn met het coronavirus, mogen volgens de laatste inzichten ook veilig ‘in cohort’ verpleegd worden. Dit ligt ook in lijn met het eerdere beleid van het RIVM over versoepeling van het gebruikmaken van FFP2- naar FFP1-maskers. Regionaal is daarom besloten dat strikte isolatie op éénpersoons-kamers met onderdruk niet meer noodzakelijk is. We gaan daarom patiënten die COVID-positief getest hebben , net als verschillende andere Brabantse ziekenhuizen, samen op één meer-persoonskamer leggen. In deze special ‘coronakamers’ passen we zogenaamde druppel-contactisolatie toe. Dit biedt, net als bij het influenzavirus, voldoende bescherming.

Het aantal (eenpersoons)kamers met onderdruk die nodig zijn voor strikte isolatie is erg beperkt. Het aantal besmettingen neemt snel toe en we verwachten op korte termijn meer bedden nodig te hebben dan er beschikbaar zijn. Doordat nu meerdere personen op één kamer kunnen verblijven, komen ook aanzienlijk meer bedden beschikbaar voor corona-patiënten. Alle patiënten op dezelfde kamer kunnen bovendien verpleegd worden, zonder omkleden of te verwisselen van beschermingsmiddelen. Dit scheelt aanzienlijk in tijd én bespaart het gebruik van schaarse beschermingsmiddelen. 

Alle andere beschermende maatregelen blijven van kracht
Alle andere beschermende maatregelen blijven nog steeds van kracht en moeten worden nageleefd. Medewerkers die de ‘coronakamer’ in gaan moeten dus een isolatieschort, handschoenen, een chirurgisch mondneusmasker en een spatbril dragen. Ook moeten zij hun handen zorgvuldig desinfecteren met handalcohol. Op deze manier zijn zij goed beschermd tegen het coronavirus. Hetzelfde geldt voor bezoekers van de coronapatiënten die op de kamer liggen. Op die manier borgen we de veiligheid van onze medewerkers, patiënten en bezoekers.


donderdag 12 maart 2020 17:52:02

Vanaf morgen is de polikliniek in Gemert tijdelijk gesloten, in verband met het tegengaan van verspreiding van het coronavirus. Het Elkerliek heeft telefonisch contact opgenomen met patiënten die de komende tijd een afspraak hebben staan op deze locatie. De bloedafname en het fundusspreekuur gaan wel door in Gemert. De poliklinieken in Helmond, Deurne en Asten zijn vooralsnog open.


donderdag 12 maart 2020 17:47:09

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk dat er zo min mogelijk mensen tegelijk in één ruimte zijn. Daarom laten we per patiënt slechts één bezoeker per bezoekuur toe. We willen u graag vragen om – voordat u naar het ziekenhuis komt – te overleggen wie uw naaste bezoekt. Wij rekenen op uw begrip.


maandag 9 maart 2020 16:36:07

In het Elkerliek ziekenhuis is voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus, een patiënt opgenomen met een positieve uitslag na het testen op COVID-19. De patiënt kwam afgelopen zondag met klachten bij de Spoedeisende Hulp in Helmond. Vanwege de verdenking van besmetting, is de patiënt direct geïsoleerd en getest op het coronavirus. De testresultaten bleken positief.

De patiënt wordt nu in strikte isolatie verpleegd in het ziekenhuis. Hierbij gelden verschillende maatregelen die verdere besmetting van anderen dienen te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van beschermende kleding door het verplegend personeel en het toestaan van slechts één bezoeker per dag. De GGD start een contactonderzoek om eventuele verdere verspreiding in kaart te brengen.

De zorg in het Elkerliek ziekenhuis gaat door zoals gewoonlijk. Eerder genomen maatregelen om (verdere) verspreiding van het coronavirus te voorkomen, blijven van kracht.


vrijdag 6 maart 2020 17:43:27

We heten u altijd van harte welkom in het Elkerliek. Vanwege het coronavirus, doen we dit nu echter zonder u de hand te schudden. We willen ons namelijk verweren tegen het coronavirus. Dat doen we onder meer door ons te beperken tot een mondelinge groet of handgebaar. Op deze manier kunnen we samen met u het besmettingsgevaar verminderen. We vertrouwen op uw begrip voor deze keuze.

kruis door handenschudden


dinsdag 3 maart 2020 17:24:23

Patiënten en bezoekers kunnen het Elkerliek goed bereiken via de Wesselmanlaan of de Warandelaan. Voor de spoedpost is dit ook het dichtstbijzijnde parkeerterrein. Via de Rooseveltlaan is het parkeerterrein niet meer bereikbaar en ook de toegangsdeur aan die zijde is gesloten.

De situatie bij de ingang aan de Wesselmanlaan is aangepast. Zo krijgt u bij entree vóór het binnengaan van het ziekenhuis meer informatie over het risico op besmetting het coronavirus (en wordt u gevraagd zich via een andere route te melden als u mogelijk een verhoogd risico op besmetting heeft gelopen).

Deze maatregel kan iets ten koste gaan van het gemak van een individuele patiënt. We hopen op ieders begrip hiervoor. Het is immers in het belang van de gezondheid van al onze patiënten, bezoekers en medewerkers.

Ook voor mindervaliden zijn parkeerplaatsen beschikbaar aan de zijde van de Wesselmanlaan / Warandelaan. Daarnaast is er een golfkar beschikbaar om patiënten vanaf het parkeerterrein naar de ingang te rijden.


zondag 1 maart 2020 13:21:05

1) Bent u in de afgelopen twee weken in een risicogebied geweest (zie lijst hieronder) of had u contact met iemand waarvan inmiddels bekend is dat deze met het coronavirus besmet is?
2) Heeft u daarnaast koorts (>38 graden) én luchtwegklachten (hoesten en/of kortademigheid?)

Moet u op deze beide vragen met ‘ja’ antwoorden? Raadpleeg dan uw huisarts of de GGD in verband met een mogelijke besmetting met het coronavirus. Uw huisarts kan u naar onze spoedeisende hulp doorsturen als u acute medische zorg nodig heeft. Heeft u geen acute medische zorg nodig, maar heeft u binnenkort wel een afspraak in het Elkerliek? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met uw polikliniek in verband met deze afspraak (kies dan in het menu voor optie 3 ‘overige vragen’). Bent u begeleider of bezoeker van een patiënt in het ziekenhuis? Dan verzoeken wij u om af te zien van uw bezoek.

Op 1 maart uur zijn de volgende regio’s als risicogebied aangemerkt door het RIVM:

  • China (inclusief: Macau en Hongkong)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • Noord-Italië de provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Let op: Deze lijst met risicogebieden is aan verandering onderhevig. Als hierop aanpassingen komen, dan informeren wij hierover via ons liveblog.


zaterdag 29 februari 2020 12:14:55

Patiënten zonder luchtwegklachten of koorts kunnen er vanuit gaan dat geplande afspraken in het Elkerliek gewoon doorgaan. Als je zelf geen klachten hebt, dan is het ook geen probleem om bij een familielid of vriend in het Elkerliek op bezoek te komen.

Patiënten die luchtwegklachten en/of koorts hebben én die bovendien in de afgelopen twee weken in het buitenland zijn geweest, worden wel bevraagd. Zo kunnen we vaststellen of iemand een hoog risico heeft gelopen op besmetting. In dat geval worden beschermende maatregelen toegepast of wordt gevraagd om de afspraak af te zeggen.


vrijdag 28 februari 2020 18:21:21

De ingang van het Elkerliek ziekenhuis aan de Rooseveltlaan is vanaf heden tot nader bericht gesloten. Bezoekers en patiënten kunnen gebruikmaken van de ingang aan de Wesselmanlaan. Voor spoedgevallen blijft natuurlijk de ingang Spoedeisende Hulp (SEH) geopend. We adviseren mindervaliden om te parkeren op ons parkeerterrein aan de Wesselmanlaan. Het is mogelijk om de patiënt eerst met de auto dicht bij de ingang te brengen.

Sluiting van de ingang aan de Rooseveltlaan is een van de maatregelen in verband met de dreiging van het coronavirus. Het maakt de bezoekers- en patiëntenstroom overzichtelijker en beheersbaarder. Dit is nodig om het risico op verdere besmetting in te kunnen perken.


vrijdag 28 februari 2020 18:08:36

Het Elkerliek gaat een specifieke groep patiënten en bezoekers extra bevragen voordat zij het ziekenhuis binnengaan. Zo kunnen we vaststellen of zij een verhoogd risico hebben op besmetting met het coronavirus. Het gaat om patiënten en bezoekers met luchtwegklachten en/of koorts, die de afgelopen 14 dagen in het buitenland zijn geweest en/of contact hebben gehad met iemand die besmet is met het coronavirus.

Als uit deze extra bevraging een verhoogd risico op besmetting blijkt, dan krijgen deze patiënten nadere instructie.