Elkerliek ziekenhuis in startblokken voor darmkankeronderzoek met speciale ontlastingtest

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | 2012 | Juli | Elkerliek ziekenhuis in startblokken voor darmkankeronderzoek met speciale ontlastingtest

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Elkerliek ziekenhuis in startblokken voor darmkankeronderzoek met speciale ontlastingtest

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond heeft toestemming gekregen om te starten met een nieuwe methode voor bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Hierbij worden de deelnemers gevraagd zes keer binnen een jaar een beetje ontlasting in te leveren. Met behulp van een speciale test (iFOBT) wordt vervolgens gecontroleerd of er kleine hoeveelheden bloed in de ontlasting voorkomen. Het voordeel van deze methode is dat een eventuele darmkanker in een zeer vroeg stadium kan worden opgespoord.

De minister van Volksgezondheid heeft besloten om in september 2013 in heel Nederland een bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te voeren met behulp van de zogeheten ‘immunochemische fecaal occult bloed test’ (iFOBT). Naar verwachting kunnen met dit landelijke bevolkingsonderzoek naar darmkanker op termijn 2.400 sterfgevallen per jaar worden voorkómen. Het is de bedoeling dat mensen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep krijgen om deel te nemen aan deze test.