Actueel



Elkerliek en regionale zorgpartners zetten corona-nazorgtraject op

15 juni 2020

Coronapatiënten zijn na hun ontslag uit het ziekenhuis vaak nog verzwakt en hebben te maken met uiteenlopende fysieke, cognitieve en psychische klachten. Om ervoor te zorgen dat deze patiënten de juiste zorg, aandacht en ondersteuning krijgen, heeft het Elkerliek ziekenhuis samen met zorgpartners in de regio een gezamenlijke aanpak voor de corona nazorg ontwikkeld.

Begin april heeft het Elkerliek ziekenhuis al een corona nazorgtraject opgezet. Twee weken na ontslag is er een eerste telefonisch contact met de coronapatiënt om te bespreken hoe het gaat, om te controleren of de juiste ondersteunde behandelingen zijn ingezet en om te signaleren of er problemen spelen, waarvoor aanvullende zorg en ondersteuning nodig is. Indien nodig hebben verschillende zorgprofessionals daarna nog contact met de patiënt. 

Regionaal nazorgnetwerk

De afgelopen weken is de corona-nazorg verder uitgebreid en geoptimaliseerd. Samen met zorgpartners in de regio (huisartsen, revalidatieartsen, sportartsen, specialisten ouderengeneeskunde, thuiszorg, paramedici, IC-en longverpleegkundigen en longartsen) is een gezamenlijke aanpak ontwikkeld. Leidend daarbij is ‘De juiste zorg op de juiste plaats’, zodat de corona-nazorg voor een patiënt zo veel mogelijk thuis of in de nabije omgeving kan plaatvinden. Dat gebeurt uiteraard alleen als dit verantwoord is. In de ernstige gevallen blijft de longarts de hoofbehandelaar en vinden de controles in het ziekenhuis plaats. Ook is er een wekelijks multidisciplinair overleg waarin complexe casussen met elkaar worden besproken. Op die manier wordt er per patiënt een stuk maatwerk bij de hele nazorg geboden.

Laagdrempelig en op maat

Veel inwoners uit de regio Helmond en De Peel zijn met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen geweest. Het was een hele uitdaging om de corona-nazorg voor zo’n grote groep patiënten goed in te richten. Hester van Groningen (longarts in het Elkerliek ziekenhuis): “Wat begon met een relatief eenvoudige ‘screening’, is nu een uitgebreid regionaal nazorgtraject geworden. Het is laagdrempelig en wordt volledig op de persoonlijke behoefte van de patiënt afgestemd. Zo worden de patiënten goed ondersteund bij het verdere herstel. Een mooi resultaat, waar we met z’n allen trots op mogen zijn.”Corona-nazorg app biedt houvast

Tijdens het hele nazorgtraject biedt een speciaal ontwikkelde corona-nazorg app patiënten houvast. Deze app biedt ondersteuning op afstand. Zo krijgt men via de app informatie, praktische tips en oefeningen om het herstel te ondersteunen. Ook geeft de app inzicht wanneer het raadzaam is om hulp in te schakelen. De app wordt veelvuldig gebruikt, zowel door patiënten die opgenomen zijn geweest als patiënten die Corona thuis hebben uitgezeten.

Meer nieuws