Prostaatkankercentrum Zuid bundelt expertise en robotchirurgie

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | 2019 | Prostaatkankercentrum Zuid bundelt expertise en robotchirurgie

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Prostaatkankercentrum Zuid bundelt expertise en robotchirurgie

Ondertekening samenwerking Prostaatkankercentrum Zuid

Prostaatkankercentrum Zuid is sinds oktober 2019 hét centrum in Limburg en Zuidoost- Brabant op het gebied van prostaatkankerzorg. Prostaatkankercentrum Zuid is een samenwerkingsverband van de vakgroepen urologie van vijf ziekenhuizen: Elkerliek Ziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum.

Betere prostaatkankerzorg door samenwerking

De belangrijkste reden voor de oprichting van Prostaatkankercentrum Zuid is het bevorderen van de kwaliteit van behandeling van patiënten met prostaatkanker. Bovendien kan door deze vorm van samenwerking de operatieve behandeling van prostaatkanker worden behouden voor de regio Limburg en Zuidoost-Brabant. Dit is voor patiënten in deze regio een belangrijk voordeel.

Robottechnologie bij operaties

Sinds medio oktober vinden alle prostaatkankeroperaties binnen het Prostaatkankercentrum Zuid plaats in Zuyderland Medisch Centrum. Daar worden de operatieve ingrepen uitgevoerd door een team van vier ervaren urologen uit de verschillende ziekenhuizen, ondersteund door de Da Vinci-robot techniek. Deze robot biedt de specialist verbeteringen zoals een nog scherper en natuurgetrouwer driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave. Voor de patiënt betekent dit een kortere opnameduur, sneller herstel en minder complicaties. Onderzoeken en (na)behandelingen blijven plaatsvinden in alle deelnemende ziekenhuizen, dicht bij de patiënt.

Overleg voor optimale patiëntenzorg

In een gemeenschappelijk Multidisciplinair Overleg (MDO) waarin alle ziekenhuizen participeren, wordt bepaald voor welke behandeling de patiënt in aanmerking komt. Dit kan variëren van actieve opvolging bij een niet-agressieve vorm van prostaatkanker tot robotchirurgie of bestraling. De vijf ziekenhuizen werken binnen het Prostaatkankercentrum Zuid op dezelfde wijze. Dit betekent dat de zorg optimaal op elkaar is afgestemd en patiënten kunnen rekenen op de beste prostaatkankerzorg.

In totaal zullen straks jaarlijks zo’n 600 patiënten uit Limburg en Zuidoost-Brabant in het MDO besproken worden, waarvan naar schatting 200 patiënten een operatieve ingreep krijgen.

www.prostaatkankercentrumzuid.nl