Winst maken: bittere noodzaak



1 januari 0001

Het Elkerliek ziekenhuis behaalde in 2011 een positief resultaat van € 2,8 miljoen. Dit nieuws maakt de tongen los, zowel in ons ziekenhuis als daarbuiten. Sommigen vinden het vreemd dat een ziekenhuis überhaupt winst maakt. Anderen ervaren het als positief dat de financiële zaken in 2011 op orde zijn.

Ziekenhuizen doen over het algemeen grote investeringen. Onroerend goed, ICT en het eigen personeel zijn hiervan sprekende voorbeelden. Met dergelijke investeringen is veel geld gemoeid. Om dat te verkrijgen, is financiering nodig van banken. Banken lenen alleen geld aan een ziekenhuis dat financieel gezond is en een ‘eigen vermogen’ heeft. Zo bouwt het Elkerliek ziekenhuis op dit moment een nieuw OK/IC/CSA-complex. Ook moet het Elkerliek in 2013 een elektronisch patiëntendossier aanschaffen. Voor dit soort investeringen moet het ziekenhuis ‘sparen’ en in de komende jaren moeten deze investeringen zichzelf gaan terugverdienen. Zonder ‘winst’ en zonder (of een lager) eigen vermogen had de bank geen geld uitgeleend.

Overigens zal de financiële druk op ziekenhuizen, al dan niet via kortingen op het budget, alleen maar groter worden. Daarbij spelen risico’s als concurrentie in de regio, schaalgrootte en kapitaallasten een grote rol. De druk op ziekenhuizen om te veranderen is dan ook enorm. Ze moeten hun financiële robuustheid verbeteren, doelmatiger presteren, aan hogere kwaliteitsverwachtingen voldoen en constant inspelen op de steeds veranderende vraag.

Over dit alles moeten we verantwoording afleggen en zo transparant mogelijk zijn. Dit doen we graag.

Kees Wolse
Raad van Bestuur