Vaccineren tegen griep

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Vaccineren tegen griep

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Vaccineren tegen griep

Geplaatst: 10-10-2014

De bladeren vallen, het wordt herfst. Snotteren, niezen, hoesten en je niet lekker voelen: het is weer aan de orde van de dag. Griep of een verkoudheid? Wat is het verschil en hoe kun je het voorkomen?

Griep en verkoudheid worden door een virus veroorzaakt. Maar de symptomen zijn verschillend. Verkoudheid ontstaat geleidelijk en symptomen zijn: niezen, loopneus, een verstopte neus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en moeheid. Het is de meest voorkomende infectie bij mensen. Griep ontstaat acuut binnen 3 uur. Er is sprake van (hoge) koorts, koude rillingen, algemene malaise en (spier- of verspringende) pijn in het hele lichaam, naast keelpijn en hoesten.

Per jaar krijgen ongeveer 80.000 mensen in Nederland de griep. Voor mensen in de risicogroepen, ouderen, mensen met diabetes, hart-, long, nierproblemen of een lagere weerstand, kan griep levensgevaarlijk zijn. Deze mensen bevinden zich natuurlijk ook in een ziekenhuis voor behandeling van hun aandoening. Het is belangrijk om te voorkomen dat zij nóg zieker worden en dat ze niet besmet worden met het griepvirus.

In tegenstelling tot verkoudheid kan griep voorkomen worden door middel van jaarlijks vaccineren. Jaarlijks, omdat het griepvaccin ieder jaar wordt aangepast aan de veranderende griepvirussen. Voor het vaccin wordt het ziekmakende deel van het virus verwijderd. Daarom kun je van een vaccin zelf nooit griep krijgen.
Mensen uit risicogroepen en medewerkers in de gezondheidszorg worden geadviseerd om jaarlijks de griepprik te halen. De eerste groep krijgt een oproep en mag gratis een prik gaan halen bij hun huisarts. Bij de tweede groep wordt de prik aangeboden door de werkgever. In principe zijn dit mensen zonder gezondheidsproblemen. Echter, omdat ze van patiënt naar patiënt gaan, lopen ze een groter risico op besmetting en kunnen ze als ze besmet zijn het virus overdragen aan hun (mogelijk zwakkere) patiënten tijdens de incubatieperiode.

Het belangrijkste doel van de afdeling Hygiëne en Infectiepreventie is om infecties die in het ziekenhuis kunnen ontstaan te voorkomen, zowel bij patiënten als bij werknemers. Daarom roept deze afdeling in oktober alle werknemers in het ziekenhuis op om zich te laten vaccineren. Het is niet verplicht, maar het voorkomt complicaties bij zieke patiënten en grote uitval van medewerkers bij een eventuele epidemie. Ons advies daarom: doen!

Als er toch een patiënt met griep opgenomen moet worden in het ziekenhuis, wordt deze in een isolatiekamer verpleegd. Medewerkers dragen een mond-neusmasker om zichzelf te beschermen en handschoenen om overdracht van het virus aan andere patiënten te voorkomen. Isolatieverpleging en toepassing van een goede handhygiëne zijn ook onderdelen van infectiepreventie

Esther Mateijsen- van Asselen
Deskundige Infectiepreventie

48884 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Smeren, smeren, smeren

  19-6-2019

  De zomer is nog niet officieel begonnen, maar we hebben alweer kunnen genieten van zomerse temperaturen. En zodra de zon schijnt zoeken we deze massaal op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook......

  Lees verder

 • Een beroerte vraagt meer dan medische hulp

  14-5-2019

  Vaak zonder vooraankondiging begint je menselijke harde schijf te haperen. Wat is er aan de hand, wat moet ik doen, wie kan me helpen, wat is mijn vooruitzicht? Een beroerte ofwel CVA, brengt veel vragen......

  Lees verder

 • Fietsend door de chemo

  1-4-2019

  Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs......

  Lees verder

Weblog overzicht