Pijn hoort erbij. Of niet?



1 januari 0001

Wat is pijn? Een moeilijke vraag? Nee, helemaal niet. Wel een overbodige vraag. Wat u pijn noemt, als pijn ervaart, ís namelijk pijn. Zo simpel is het. Heeft u pijn? Troost u, u bent niet de enige. In Nederland ervaren zo’n drie miljoen mensen dagelijks pijn. Het Elkerliek Pijnteam kan er echter in veel gevallen voor zorgen dat die pijn vermindert.

Vanochtend werd ik gebeld door een patiënte. Ze zag thuis dat de pijnspecialist haar een anti-depressivum had voorgeschreven voor haar pijnklachten. Dat wilde ze niet. Het zat toch niet tussen haar oren! Ik snapte haar terughoudendheid en vertelde haar dat dit middel, in een lage dosering, wel degelijk goede resultaten biedt bij haar specifieke pijnklachten.

Het telefoontje geeft een beetje aan hoe groot de onbekendheid is als het gaat om pijn en pijnbehandeling. ‘Pijn hoort erbij’, hoor ik mensen wel eens zeggen. ‘De oude dag’ of ‘versleten werk’, zeggen ze hier in Helmond. Door de continue pijn komen mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht. Ze gaan minder of anders bewegen, krijgen daardoor nog meer pijn, slapen slechter, zijn prikkelbaar. Het bevordert de pijnbeleving natuurlijk niet.

Steeds meer patiënten worden gelukkig door de huisarts doorverwezen naar onze Pijnpoli. En steeds vaker kunnen wij ook écht iets voor deze mensen betekenen. Door onze deskundigheid op het gebied van speciale pijnmedicatie, door technieken met medicatieve pleisters, door onder röntgendoorlichting op exact de juiste plaats medicatie toe te dienen of door een zenuwwortel te behandelen met stroompulsjes, bereiken we mooie resultaten.

Op de Pijnpoli proberen we de pijncirkel te doorbreken. Dat betekent niet dat de pijn na één behandeling op onze poli verdwenen is. Het betekent wel dat wij de klachten van onze patiënten uiterst serieus nemen en dat we vaak kunnen zorgen voor  verlichting. Pijn hoeft er helemaal niet bij te horen! Drie miljoen Nederlanders? Dat is veel te veel.

Ted de Win
Pijnconsulent