Pardon, proctologie zegt u?

U bevindt zich hier: Home | Weblogs | Pardon, proctologie zegt u?

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Pardon, proctologie zegt u?

Geplaatst: 29-10-2012

Anal bleaching. Het bleken van de anus. Ik zag er onlangs een reportage over op de Nederlandse televisie. Het gaat mij wel wat erg ver, maar het signaal was duidelijk: het bewustzijn rondom onze achterkant is flink toegenomen.

Proctologie. Dat is het vakgebied dat zich bezighoudt met klachten en ziektes rondom de anus en de endeldarm. Als chirurg die toch al een behoorlijk aantal jaren actief is, zie ik het aantal patiënten dat voor een dergelijke behandeling met de billen bloot gaat jaarlijks stijgen. Een logische ontwikkeling. Nadat het taboe verdween, wilde men er ook aan de achterkant strak uitzien. Niet voor niets raakte de string in de mode.

Meest voorkomende klacht betreft nog altijd de aanwezigheid van aambeien (opgezwollen bloedvaten) of andere huidaanhangsels rond de anus. Het wegsnijden daarvan was vroeger de enige, maar best pijnlijke remedie. Eerst met brandijzers, later mes en hechtingen, weer later met elektrische mesjes. De laatste jaren wordt vaak gewerkt met elastiekjes. Die oplossing blijkt voor veel mensen, voornamelijk patiënten met klassieke, niet al te erge aambeiklachten, uitstekend. Maar lang niet voor iedereen.

Zo’n jaar of vijf geleden ben ik in het ziekenhuis gestart met een nieuwe methode. Zonder in al te veel details uit te weiden, gaat het er daarbij om dat de bloedtoevoer wordt verminderd en de aambeien op hun oorspronkelijke plaats worden teruggelegd. Een andere, vergelijkbare methode, waarbij overtollig weefsel wordt weggesneden, kennen we al wat langer.

Door toepassing van deze relatief nieuwe methoden kunnen patiënten veel beter op maat worden behandeld dan vroeger. Bijkomend voordeel is dat er minder napijn is en dat de klachten duurzamer opgelost kunnen worden. En voor de liefhebbers: de string zit dan nét weer wat lekkerder. Zegt men.

Dr. G.J.C.M. Niessen, chirurg

5712 keer gelezen

Meer Weblogs

 • Smeren, smeren, smeren

  19-6-2019

  De zomer is nog niet officieel begonnen, maar we hebben alweer kunnen genieten van zomerse temperaturen. En zodra de zon schijnt zoeken we deze massaal op. Aan het water, op het terras, maar zeker ook......

  Lees verder

 • Een beroerte vraagt meer dan medische hulp

  14-5-2019

  Vaak zonder vooraankondiging begint je menselijke harde schijf te haperen. Wat is er aan de hand, wat moet ik doen, wie kan me helpen, wat is mijn vooruitzicht? Een beroerte ofwel CVA, brengt veel vragen......

  Lees verder

 • Fietsend door de chemo

  1-4-2019

  Bewegen is hot. En dat is niet voor niets. Was beweging vroeger iets voor de tijd ná een ziekenhuisopname, tegenwoordig wordt bewegen ook ín het ziekenhuis gestimuleerd. Het programma Kwiek, dat onlangs......

  Lees verder

Weblog overzicht